L’antic bar de l’estació de RENFE de Vilafranca del Penedès, després d’una respectuosa reforma que ha permès recuperar el seu esplendor, acollirà un nou espai de informació turística i mobilitat sostenible sota el paraigües de La Carretera del Vi, la wine road que uneix Sitges amb el Penedès. Aquest dimecres 4 de juliol s’ha inaugurat l’espai, que s’obrirà al públic a partir d’aquest mateix divendres, coincidint amb el Vijazz Penedès. El market place neix com un projecte on el turisme i la sostenibilitat s’uneixen per a oferir una connexió intermodal tant als usuaris de Rodalies de Vilafranca del Penedès -on se situa l’espai- com al turista en general. L’espai serà gestionat en col·laboració entre l’empresa Esportec Outdoor Sport SL, especialitzada en serveis turístics i lloguer de segways, ebikes i bicicletes i l’empresa MEC Carsharing encarregada d’oferir lloguer de cotxes elèctrics per hores, que ja funcionen des de fa uns mesos en diversos municipis. L’acte d’inauguració l’ha presidit Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès i nou diputat de Turisme de la Diputació de Barcelona, conjuntament amb els màxims representant de La Carretera del Vi, Mec Carsharing i Sportec. També han assistit alcaldes i representants turístics dels municipis i actius turístics de la ruta, acompanyats de representants de RENFE Rodalies, que han valorat molt positivament el projecte.
Un nou punt turístic al Penedès basat en la mobilitat sostenible
A més de les diverses possibilitats de mobilitat i l’oferta turística del territori, l’objectiu del market place és dotar a La Carretera del Vi, d’un espai de promoció de la ruta enoturística i dels seus atractius. La ruta que recórrer 35 kilòmetres aproximadament des de Sant Martí Sarroca fins a Sitges, passant per Pacs del Penedès, Vilafranca del Penedès, Olèrdola, Canyelles i Sant Pere de Ribes, permet descobrir el patrimoni paisatgístic, gastronòmic i cultural del territori, on la vessant vitivinícola és protagonista. La wine road recórrer 13 cellers de mides i estils diferents: Mas Bertran, Rovellats, Parés Baltà, Colet Clàssic Penedès, La Xarmada, Cellers Torres, Cava & Hotel MasTinell, Bodegues Pinord, Torreblanca, Viladellops, Torre del Veguer, Puig-Batet i Hospital de Sitges.
Per a la presidenta, Mireia Tetas, “aquest espai és una mostra més de que La Carretera el Vi aposta per la mobilitat sostenible, i a la vegada, treballa per a consolidar el turisme respectuós amb el medi ambient al nostre territori”. Tetas també ha agraït la col·laboració de MEC Carsharing i Esportec Outdoor Sport. El market place de La Carretera del Vi va guanyar el concurs licitat per RENFE per a ocupar l’espai el passat febrer i s’inaugura després d’uns mesos d’adequació on s’ha volgut respectar l’antiga estètica de l’estació, datada del 1911. S’ha recuperat l’antic paviment hidràulic i s’han eliminat elements no originals per a ressaltar l’estètica dels primers anys de l’estació i crear un espai diàfan i atractiu.
L’horari del market place serà de 9h a 18h de dilluns a divendres i els dissabtes de 9h a 14h a l’hivern, i fins les 19h a l’estiu. El servei de carsharing està disponible les 24 hores els 365 dies de l’any, independentment de que l’oficina comercial estigui tancada.
L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, s’ha mostrat molt encoratjat amb el nou espai. Regull ha destacat la importància que tenen projectes com aquest per a esponjar els milers de turistes que visiten Barcelona. “Amb aquestes iniciatives s’amplien les oportunitats d’atracció de visitants al nostre territori i impulsem la seva conservació. Les inversions en turisme al Penedès repercuteixen a tots els seus habitants i contribueixen al nostre creixement i competitivitat”.
Emissions 0 al Penedès
Un dels principals objectius de La Carretera del Vi és potenciar la mobilitat sostenible. És per aquest motiu que ha liderat aquest projecte de la mà de l’empresa MEC Carsharing i Esportec Outdoor Sport. MEC Carsharing ofereix servei accessible de lloguer per hores de cotxes elèctrics reduint així les emissions de CO2 en el territori, oferint alhora més opcions de mobilitat autònoma als turistes i enoturistes. L'efecte dinamitzador d'aquesta iniciativa va més enllà de l'àmbit de l'enoturisme, obrint l'ús d'aquest servei a diferents públics. La presència a l'estació de tren suposa un valor afegit per al servei podent oferir la continuïtat del servei de mobilitat als passatgers del tren, mitjançant vehicle elèctric (cotxe, bicicleta o segway). Segons el seu representant, Joan Nicolás, “aquest projecte és un exemple del que ha de ser l’economia del futur. Una fórmula basada en la col·laboració de diversos actors”. Nicolás ha aplaudit la iniciativa que ha permès cellers, ajuntaments i empreses treballar conjuntament per a fer-la realitat. Actualment, MEC Carsharing ja disposa d'una flota de 12 vehicles elèctrics, i s'aposta clarament per la tecnologia ja que tota l’operativa de reserves del cotxes funciona via aplicació mòbil. Prop de 200 usuaris ja han utilitzat el servei, havent-se produït més de 2000 reserves.
Pel que fa a Esportec Outdoor Sport es dedica a realitzar activitats esportives en el medi natural i urbà. Una de les seves principals activitats és dissenyar i realitzar rutes a peu, amb bicicleta convencional / elèctrica i Segway per la zona del Penedès. Tenen rutes fixes i també creen activitats personalitzades per a empreses o públic en general. Compten amb 9 segways, 50 bicicletes convencionals i 15 bicicletes elèctriques. El responsable d’Esportec Outdoor Sport SL, Ignasi Pérez, ha valorat molt positivament la col·laboració amb La Carretera del Vi: “és un projecte que ens va seduir des del seu inici i amb el que tenim l’objectiu de donar a conèixer el Penedès a tots els visitants”.