International Wineries for Climate Action presenta la certificació oficial IWCA pels cellers afiliats

19 abril 2022

International Wineries for Climate Action (IWCA) llança una certificació oficial per als cellers afiliats amb la finalitat de convertir-se en el referent de l'activisme climàtic en el sector vitivinícola mundial. El segell IWCA valida el compromís de tots els membres per descarbonitzar el sector del vi i encaminar-se cap a les zero emissions netes el 2050 mitjançant el monitoratge efectiu dels seus avenços.

IWCA, en col·laboració amb LRQA (anteriorment anomenat Lloyd’s Register), ha desenvolupat un procés integral per auditar els cellers i avaluar el compliment dels requisits d'afiliació, establint un mètode estandarditzat per calcular la seva petjada de carboni. L'inventari d'emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de tots els aspirants a membres d’IWCA serà verificat per LRQA o qualsevol altra firma auditora externa acreditada per la norma ISO-14064. També es compilarà minuciosament la informació requerida en el formulari de resumen d’auditoria (‘Audit Summary Form’). Una vegada aprovada l’afiliació, l’organització presentarà al celler la certificació IWCA, referendada també per la firma auditora.

«El nou segell IWCA aporta un valor afegit al celler afiliat, atès que avalua la consistència de la seva petjada de carboni, l'eficàcia dels seus esforços encaminats a la reducció de les emissions de GEH en compliment dels nostres objectius a mitjà i llarg termini basats en un enfocament científic (per assolir zero emissions netes el 2050 com a màxim) i el seu compromís amb la implantació d'energies renovables al celler», afirma Josep Maria Ribas, director de Canvi climàtic de Família Torres, un dels membres fundadors d’International Wineries for Climate Action. Ribas va anunciar la certificació IWCA durant la seva participació en un debat a VinExpo Paris el passat mes de febrer. «És una certificació que permetrà garantir que un celler es compromet a dur a terme les accions que siguin necessàries.»

L’esquema de la certificació IWCA ha estat concebut en col·laboració amb LRQA, una de les principals companyies auditores del món amb una sòlida experiència en normes ISO de sostenibilitat, encara que també pot ser emès per altres auditories acreditades seguint el mateix mètode de validació.

«LRQA reconeix l’esforç extraordinari que IWCA ha dut a terme per reunir cellers de tot el món sota el mateix esquema de comptabilitat d'emissions. Si bé l'estandardització és imprescindible, també ho és la credibilitat: IWCA respon a totes dues exigències. Aquest segell representa el màxim nivell d'activisme climàtic en el sector vitivinícola i, sens dubte, servirà d'inspiració a altres sectors. Ens sentim molt orgullosos de ser els auditors recomanats per IWCA i, en aquest sentit, des de LRQA continuarem donant suport a IWCA en la seva missió per descarbonitzar el sector vitivinícola», assegura Olga Rivas, directora tècnica de Business Assurance LRQA Espanya.

International Wineries for Climate Action (IWCA) és un grup de treball col·laboratiu que reuneix cellers compromesos amb el medi ambient i decidits a adoptar un enfocament científic per reduir les emissions de carboni en el sector vinícola. Visiti www.iwcawine.org per saber com sol·licitar l'afiliació del seu celler a l'organització.