Vilafranca del Penedès, 26 de febrer de 2019. Família Torres presenta les noves anyades dels seus vins més emblemàtics a Barcelona i Madrid, iniciant una gira per vint ciutats de tres continents amb l'objectiu de donar a conèixer les particularitats de la collita, tipus de sòls i elaboració de cadascun dels vins que conformen l'Antologia Miguel Torres. Miquel Torres Maczassek, cinquena generació, i Josep Sabarich, director tècnic de Família Torres, han dirigit els primers tastos amb sommeliers i periodistes de vi celebrats recentment als restaurants Enoteca de Paco Pérez i Xavier Pellicer de la capital catalana i El Jardín de Orfila per Mario Sandoval de Madrid.
Els vins presentats són Mas La Plana i Reserva Real, tots dos de l’anyada 2015 i procedents del Penedès, Milmanda 2016 i Grans Muralles 2015 de la Conca de Barberà, i Perpetual 2016 de la DOQ Priorat. Cinc vins que neixen de finques històriques emmarcades en paisatges de gran bellesa. Per a Miquel Torres Maczassek: “Cadascuna d’aquestes vinyes és un ecosistema molt complex que ens ofereix la seva màxima expressió en aquests vins. La nostra tasca és protegir i cuidar aquests paratges i preservar-los per a les futures generacions."
La venda de tots els vins d'Antologia s'assigna per quotes a restaurants i clients privats de 75 països.
Milmanda 2016
Aquest vi va néixer a mitjans dels anys vuitanta com a homenatge als monjos del Císter, que van arribar a Poblet procedents de la Borgonya d’on és originària la chardonnay. Va ser el primer vi que va elaborar la Família Torres a la DO Conca de Barberà i va prendre el nom del Castell de Milmanda, que data del 1148, per donar continuïtat al relat històric d’aquest lloc que reuneix les millors condicions – climàtiques, geològiques i orogràfiques – per al desenvolupament d’aquesta varietat.
De les 16 hectàrees de chardonnay que creixen en profunds sòls argilosos, rics en llims, només els millors raïms es destinen al Mimanda. Es vinifiquen els lots per separat amb la màxima delicadesa per, més tard, elaborar un blend de chardonnays “que dotarà al vi de diferents capes aromàtiques i més complexitat”, comenta Sabarich. La fusta és ara més subtil: després de sis mesos en bota, el vi fa la criança en mares en dipòsits durant 10 mesos amb batônnages periòdics per afavorir el contacte del vi amb les seves mares. Pel que fa a l'anyada, el director tècnic assegura que "2016 va ser un any càlid amb una pluviometria normal, que va caure quan tocava", resultant en un vi fresc que destaca per la seva elegància i complexitat aromàtica.
Mas La Plana 2015
Segons Miquel Torres Maczassek, “per entendre aquest vi ens hem de remuntar al 1970, quan alguns cellerers com el meu pare van apostar per la cabernet sauvignon per poder vendre vins fora”. Mas La Plana també va permetre mostrar que a Espanya es podien elaborar grans vins en vèncer a les Olimpíades del vi de París el 1979. Aquest continua sent avui un dels vins més reconeguts del Penedès, la regió vitivinícola més antiga de Catalunya amb 2.700 anys d’història, i el més premiat de tots els que elabora Família Torres.
La finca de 29 hectàrees està situada a la subzona Turons de Vilafranca de la DO Penedès i la formen deu parcel·les distribuïdes en dos nivells, amb sòls argilosos a la part baixa i predomini de margues a la part alta. La collita i vinificació de les parcel·les es realitzen per separat, utilitzant materials diferents com el ciment, acer inoxidable i la fusta. Tots els detalls es cuiden al màxim, fins i tot el nivell de torrat de les botes perquè l'aportació de la fusta durant els 18 mesos de criança quedi totalment integrada.
L’anyada 2015 va ser seca i moderada en temperatures, especialment durant la maduració, que va permetre realçar la frescor del vi. En canvi, l'anyada 2014 va ser massa plujosa, amb greus afectacions fúngiques a la vinya. "Vam fer tot el possible per salvar l'anyada però finalment vam decidir no treure al mercat Mas La Plana 2014 ja que no arribava al nivell de qualitat que li exigim a aquest vi", comenta Miquel Torres.
Reserva Real 2015
La singularitat del Reserva Real, elaborat amb cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc, radica en els sòls de pissarra sobre els quals s'assenta la vinya, ja que són únics al Penedès. En una extensió de només 4 hectàrees, la llicorella es mostra en superfície, encara que més fragmentada que la que es troba al Priorat. Aquest és, a més, un dels pocs vins de cabernet i merlot elaborats en sòls de pissarra, de manera que es podria considerar una doble raresa. De producció molt limitada, és un vi de perfil clàssic, amb més extracció que en el cas de Mas La Plana i un envelliment de 18 mesos en botes noves de roure francès.
La meteorologia durant el 2015 en aquesta finca situada a la subzona de Costers de l'Anoia es va mantenir dins de la normalitat, tot i que les temperatures van ser lleugerament inferiors al que és habitual durant l'època de maduració, afavorint la maduració fenòlica del raïm.
Grans Muralles 2015
Per a Miquel Torres Maczassek, aquest vi negre de la DO Conca de Barberà "és un vi realment especial, tant per la particularitat de les seves terres com per les varietats que l'integren, que el fan únic". La finca ocupa una superfície de 32 hectàrees al peu de les muralles que protegien el Monestir de Poblet, de les quals unes sis es destinen a l'elaboració d'aquest vi excels. Els sòls aquí també són curiosos geològicament parlant, ja que són una barreja de sòls al·luvials i de sòls pissarrosos i granítics, molt diferents als de la veïna finca de Milmanda.
Aquest vi és l'aposta de la Família Torres per les varietats autòctones catalanes, incloent varietats ancestrals recuperades que havien pràcticament desaparegut. És, de fet, el primer exponent d'un projecte en el qual porta treballant la Família Torres des de mitjans dels anys 80 i que els ha portat a recuperar a dia d'avui més de 50 varietats pre-filoxèriques. La primera anyada del 1996 va incorporar en el seu cupatge de carinyena, garnatxa i monastrell, la varietat garró, mentre que la querol, una varietat femenina de gra petit i molt concentrat, es va introduir a partir del 2009.
Les varietats es cullen en moments diferents i se sotmeten a una extracció delicada perquè cadascuna faci la seva aportació al vi a la recerca del perfecte equilibri. Segons Josep Sabarich, director tècnic, "en aquest vi, el resultat final és molt més que la suma de les parts, cada varietat té la seva raó de ser però cap sobresurt per sobre de l'altra". L'anyada 2015 va ser seca en general, amb temperatures dins de la normalitat i fins i tot una mica inferiors durant la maduració.
Perpetual 2016
Perpetual és, com Grans Muralles, un vi focalitzat en varietats autòctones catalanes però, en aquest cas, a més, se centra únicament en vinyes velles – només hi ha 150 hectàrees plantades abans del 1945 a tot el Priorat. Família Torres elabora Perpetual amb ceps d'entre 80 i 100 anys que creixen en costers en sòls de llicorella i que són propietat de viticultors de cinc municipis tant de les zones càlides, situades a 250 metres d'altitud, com de les més fresques, a 550 metres (el Lloar, Porrera, Bellmunt, Torroja i El Molar), sumant un total de 13 hectàrees de produccions molt baixes. El cupatge està format majoritàriament per carinyena, amb un contrapunt de garnatxa, perquè segons Miquel Torres Maczassek, "per a mi, la carinyena vella és clau en els vins del Priorat ja que expressa el terrer d'aquest lloc d'una forma extraordinària, aportant caràcter, tensió i elegància al vi".
Quant a la seva elaboració, es fa una selecció exhaustiva del raïm i cada lot s'elabora per separat en petits dipòsits d'acer inoxidable per mantenir la singularitat de cada vinya. El 70% del vi envelleix durant 18 mesos en botes noves de roure francès i el 30% restants en grans barrils de 25 hl de capacitat per minimitzar l'impacte de la fusta. L'anyada 2016 al Priorat va estar marcada per un clima mediterrani extrem, molt sec, que va fer necessària una major selecció del raïm durant la verema i a l'entrada al celler.