Clos Ancestral 2020 de Família Torres obté medalla d’or a l’International Wine Challenge

26 maig 2022

És l’únic vi elaborat amb la varietat ancestral
recuperada moneu com a part del cupatge

 

Vilafranca del Penedès, 26 de maig de 2022. Clos Ancestral 2020 de Família Torres ha obtingut medalla d'or i una puntuació de 95 punts sobre 100 en el prestigiós certamen de vins britànic International Wine Challenge, que ha donat a conèixer els resultats recentment. La segona anyada d'aquest vi ecològic del Penedès, l'únic elaborat amb la varietat ancestral moneu, ha captivat al jurat per la seva potència aromàtica, tanins suaus i acidesa brillant, que l'ha definit com a “vibrant i juvenil” i “molt encantador” en la seva nota de tast.


A Clos Ancestral 2020, la moneu ha guanyat pes en el cupatge format també per les varietats autòctones ull de llebre i garnatxa. Moneu és una de les varietats pre-fil·loxèriques recuperades per Família Torres en el marc del projecte iniciat a mitjans dels anys vuitanta i que la cinquena generació està impulsant amb força per identificar varietats amb un gran potencial enològic i adaptades al canvi climàtic. Aquest és un raïm que madura lentament, resisteix bé les altes temperatures i la sequera i manté nivells moderats d'alcohol i una marcada acidesa tot i ser de les últimes varietats que es veremen al Penedès.


El vi prové majoritàriament de la històrica finca del Castell de la Bleda, al Penedès, molt a prop de Mas La Plana. 2020 va ser un any de precipitacions abundants durant el cicle vegetatiu, però amb un estiu sec amb temperatures elevades. Cada varietat es vinifica i es cria per separat. Només la meitat del vi envelleix en bota de roure de segon ús durant 10 mesos, la resta es manté en dipòsits d'acer inoxidable per potenciar les aromes. En el cas de la moneu, una part del vi fa la criança en tenalles de fang i àmfores com es feia antigament.


En la 38 edició de l’International Wine Challenge competien milers de vins procedents de més de 50 països, que han estat tastats i avaluats per un jurat professional aquest mes d'abril a Londres. El certamen està considerat un dels concursos anuals de vins més rigorosos i influent del món.