Vins de Xile

Es respira Nadal. Les llums de colors ja decoren els carrers de pobles i ciutats, creant aquesta atmosfera màgica que es reflexa en els ulls i somriures dels més petits. Ho vulguem o no, poc o molt, ens contagiem de l'esperit de les festes nadalenques, intentant oblidar els mil i un motius que creen ombres en les nostres vides a mesura que ens fem adults.

Aquest any vull ser una mica més solidari i fer que el meu consum durant aquest període de temps pugui ajudar a la major quantitat de gent que sigui possible. Alhora vull continuar sorprenent als meus convidats, als quals he mal acostumat amb bons àpats i millors vins que porten a la taula interessants objectes de conversa.

Proveïdors locals per als ingredients de les meves receptes i per als vins aquest any ho tinc clar: la línia SANTA DIGNA de MIGUEL TORRES XILE com a convidats especials.

Imagino la mà d'explicacions que hauré donar als meus amics durant el sopar de les llenties del dia 1 de gener (celebració particular que ja és un clàssic entre la nostra colla) quan vegin que he maridat tot el sopar amb vins de Xile. Ells, que són molt de quilòmetre zero, com es prendran això de tenir vins que han viatjat 10.000 quilòmetres?

Serà el moment perfecte per explicar com funciona el "Fair Trade" o comerç just i perquè Torres va treballar per rebre la certificació oficial a tota la línia dels vins més populars que produeix al paradís vitícola xilè.

El menú i els vins. Suggeriments:


Aperitius
Com m'agrada començar amb bombolles! De manera que res millor que ESTELADO pels aperitius, un sorprenent escumós elaborat per mètode tradicional (com el Champagne o el Cava) però d'una varietat històrica: la País, el primer cep plantat al país andí l'any 1547.


Peixos i Mariscs
Dues opcions: puc optar per la frescor cítrica del SANTA DIGNA SAUVIGNON BLANC o les notes més tropicals i de fruita blanca del CHARDONNAY.

Cap dels dos tenen criança, conservant major frescor i notes varietals que també harmonitzen amb formatges de cabra o una amanida que sempre va bé per alleugerir els contundents àpats nadalencs.

Carns
Per galls d’indi, capons i pulardes, un negre suau com SANTA DIGNA MERLOT, però pel nostre farciment tradicional de prunes , res millor que el SANTA DIGNA carménère, una varietat que està de celebració. El passat mes de novembre celebrem el 20è aniversari del "redescobriment" d'aquesta varietat bordelesa pre fil·loxèrica que havia arribat a Xile durant la segona meitat del segle XIX i es trobava ara barrejada entre vinyes de merlot. Erigida com la varietat insígnia del país, les seves notes afruitades i florals i la seva fascinant història, amenitzaran la sobretaula.

Si sou amants de vins més tànnics i potents, però amb les característiques que el clima i l'orografia xilena li confereixen, SANTA DIGNA CABERNET SAUVIGNON serà el complement ideal per a carns vermelles com xai, cabrit o bou.


Com veuen, tota una gamma de vins de gran qualitat, a un preu més que raonable, i amb el valor afegit d’ajudar a tota una comunitat en la realització de projectes socials per al seu desenvolupament, en formes tan diverses com enllumenat públic, beques per a estudiants, material escolar, bicicletes per millorar la mobilitat o fins i tot equipament per petits cellers locals. És un comitè local el que decideix en quins projectes s'inverteix, tot plegat sota la supervisió de la institució suïssa IMO.

http://migueltorres.cl/rse.php


Ja veuen, és fàcil amb la gamma SANTA DIGNA de MIGUEL TORRES XILE gaudir de vins perfectes durant aquestes festes nadalenques amb la satisfacció afegida de contribuir, encara que sigui una miqueta, a fer d'aquest un món un lloc millor.

Saboroses Festes!