Vi i dieta?

Les dietes hipocalòriques acostumen a suprimir tota mena de begudes alcohòliques i, no obstant això, un recent estudi recent d'una universitat d'Indiana assegura que prendre una copa de vi al dia ajuda a aprimar, gràcies a un component natural anomenat piceatannol. Aquest element, diuen, impedeix la formació de teixits grassos en el cos, a més de reduir el ja existent.
Per aclarir alguns dubtes hem parlat amb Estrella Pujol, la directora d'un dels centres d'aprimament més prestigiosos de Barcelona, Oxigen Centre de Bellesa. Ella ens confirma que consumir alcohol durant una dieta hipocalòrica és dolent "per l'elevat valor calòric que conté i perquè interfereix en el metabolisme dels greixos".
El que més engreixa són els licors dolços, seguits del whisky, el rom, el conyac i els destil·lats blancs, que poden suposar entre 250 i 400 calories per copa si a més afegim un refresc. "Si es va a portar el tipus de beguda amb contingut alcohòlic -ens aclareix estrella-, millor fer-ho amb una copa de vi o cava". Depenent del tipus de vi, una copa de 100 ml. pot oscil·lar entre 65 i 80 quilocalories. Una diferència considerable amb els licors d'alta graduació.
Hi ha vins més recomanables que altres si estàs a règim? Segons la directora de Oxigen, "cal evitar els vins dolços, millor els secs, ja que com més sec sigui, menys sucres tindrà". La diferència entre vi negre i vi blanc no és molt rellevant, ens comenta, "però el vi blanc sol tenir menys graduació, per la qual cosa és menys calòric i seria més recomanable". De manera excepcional, doncs, una copa de vi al dia -preferiblement blanc sec o cava- no arruïnaria la nostra dieta. "No és recomanable -aconseja- barrejar diferents tipus de begudes en un mateix àpat".
Una altra bona opció són els vins desalcoholitzats com Natureo, el primer d'aquestes característiques a Espanya. En comptar amb únicament 0,5 graus d'alcohol, suposa menys de la meitat de calories per copa.
Alguns consells interessants per gaudir d'una copa de vi estant a dieta: "millor prendre-ho molt a poc a poc i a petits glops si es pren durant el dinar i combinant amb la ingesta d'aigua per allargar-ho més", assenyala Estrella. A més, recomana combinar-ho amb proteïna, no amb hidrats de carboni, "ja que el primer que es metabolitzarà serà l'alcohol i els hidrats que no s'hagin cremat s'emmagatzemaran en forma de greix". En resum: Millor amb carn, peix o ous que amb pasta o arròs.
Pel que fa a l'estudi d'Indiana que assegura que el vi negre ajuda a aprimar, l'especialista de Oxigen mostra les seves reticències. "Una dieta d'aprimament ha d'estar molt controlada i, si es prenen aquestes calories de més, cal compensar-restant altres aliments que són més importants per al metabolisme", explica. Un petit caprici, però, ajuda a sentir-se motivats i això ja és una opinió personal però amb la qual molts estaran d'acord. "En una dieta es pot prendre de tot, però sempre controlant", puntualitza Estrella Pujol per a la nostra alegria.