Vi i Cupcakes

"Són magdalenes decorades" em deia un amic ... De manera que el primer que vaig fer abans de llançar-me a preparar receptes, va ser buscar les diferències entre els dos tipus de rebosteria, i les vaig trobar. I tant que les vaig trobar. De fet, l'única cosa que tenen en comú són els motlles de paper arrissat on es fornegen i es serveixen.

La massa dels cupcakes és d'un veritable pastís, amb mantega, no amb oli. També hi ha diferències en el tipus de massa i el seu comportament dins el forn, i per tant, també en la textura final. I finalment en la decoració: El Cupcake no s’entén sense un frosting saborós i creatiu.

Després vaig imaginar com podria harmonitzar una selecció de cupcakes amb vi, i aquí és quan el concepte es complica, alhora que se simplifica. M'explico: Si em baso en els més elementals principis de la sumilleria, un pastís, per petita que sigui la porció és un postra dolç, de manera que segons les "regles" el maridaré amb vins de postres i per descomptat dolços ...

Però com tot evoluciona i hem de ser moderns i descontextualitzar el vi, m'atreviré a proposar un altre tipus de suggeriments.

Quan creem maridatges i harmonies heu de tenir en compte que el "frosting" (la crema que decora el cupcake) tindrà molta més incidència en el gust que la massa de la base.

Per això, la meva elecció es centrarà més en vins blancs aromàtics i no massa secs, així com negres poc tànnics o amb tanins madurs i dolços, com els de les varietats mediterrànies.

Apunt: Recordeu que tanins i lactis (el frosting porta una base de productes lactis) tenen una interacció que pot arribar a ser desagradable a la boca.

Cupcakes i Vins blancs

· Amb una base de pa de pessic blanc i un "frosting" de crema de llimona o fins i tot poma verda, VIÑA SOL o VERDEO us sorprendran per la seva harmonia aromàtica i la seva capacitat per alleugerir el cupcake.

· Un chardonnay com ATRIUM el serviria amb alguna preparació amb crema de plàtan o fins i tot el famós "carrot cake" (pastís de pastanaga) en versió Cupcake.

· Però on jugaria la carta de l'originalitat creant una crema amb essència de roses i litxis seria amb un cupcake per acompanyar VIÑA ESMERALDA. Delicadesa, subtilitat i una bona dosi de feminitat.

· El meu costat més clàssic em demana una creació amb el nostre MOSCATELL Floralis (que us puc assegurar que funcionaria de meravella amb totes les propostes anteriors) on crearia un frosting amb crema catalana caramel·litzada. Simplement deliciós.

Cupcakes amb ... negres?

Sí. Com comentava anteriorment, hem de pensar en negres mediterranis a base de garnatxa, negres poc tànnics i afruitats (com merlots), i per descomptat negres dolços.

Per maridar els negres amb les vostres creacions, us recomano, aquí sí, jugar amb la massa del cupcake: Xocolata i espècies es convertiran en els vostres aliats ja que són notes de molts vins negres després del seu pas per bóta.

Apunt: Per farcits i frostings res més senzill que afegir essències de fruits vermells propis de les aromes varietals i xocolates i cafès procedents de les aromes d'elaboració.

· Què me’n dieu si harmonitzem un cupcake de xocolata amb topping de cafè amb un ATRIUM MERLOT? Funciona!

· Inspirant-me en la recepta de l'arxiconegut pastís Selva Negra, us proposo un Cupcake de cirera, tot combinant xocolata i nata amb un ull de llebre com CORONAS.

· Però per als amants de la xocolata: un cupcake tooooot de xocolata amb una garnatxa mediterrània com la de SANGRE DE TORO, pot ser una molt bona opció.

Més i millor en properes entregues. Mentrestant us animo a provar combinacions amb els vostres cupcakes i els nostres vins.

Recordeu que, com sempre, estarem encantats de solucionar els vostres dubtes en el nostre petit raconet Pregunta l’Expert. Passeu sense trucar, esteu a casa.

Salut!

Sergi Castro