VINYES VELLES

Castells i ermites. Recintes emmurallats i centres de contemplació i espiritualitat. Al ric patrimoni arquitectònic i cultural de les velles finques de Família Torres, se suma un bé biològic clau: l'edat de les vinyes.

Que el temps és relatiu és una cosa sabuda. No obstant això, no existeix un consens sobre què és o ha de ser una 'vinya vella'. Per comprendre l'essència de Mas de la Rosa, Perpetual, Grans Muralles, Milmanda o Mas la Plana, com a exemples paradigmàtics de vins resultants de ceps vells, hem primer d’entendre els seus processos interns i la relació amb el seu entorn.

Cepa de más de 80 años, de garnacha tinta con la uva ya madura, en Mas de la Rosa (DOQ Priorat), propiedad de Familia Torres.

 

 

El cep trenca a viure i produir raïm als tres anys de ser plantada. Aconseguits els 10 anys ens acostem al seu punt màxim de vigor a causa de la maduresa del seu sistema radicular, i es mantindrà fins als 30 anys, aproximadament, moment en el que s'inicia un descens progressiu en la seva capacitat de generar fruit i la necessitat de intensificar les seves cures augmenta. A menor vigor, més petits i concentrats són els raïms, i més taní i expressió varietal posseeixen.

Que el temps és relatiu és una cosa sabuda. No obstant això, no existeix un consens sobre què és o ha de ser una 'vinya vella'. Per comprendre l'essència de Mas de la Rosa, Perpetual, Grans Muralles, Milmanda o Mas la Plana, com a exemples paradigmàtics de vins resultants de ceps vells, hem primer d’entendre els seus processos interns i la relació amb el seu entorn.

Amb els anys, el vigor excessiu de les parts vegetals s'adapta a les particularitats i condicions del seu entorn, desenvolupant un equilibri entre la seva naturalesa vegetativa i la producció de raïm.

Cepa vieja de chardonnay en plena fase de floración, en la finca Milmanda (DO Conca de Barberà), propiedad de Familia Torres.

Així, el pas del temps en les vinyes incideix en la capacitat d'afrontar les condicions climatològiques; les més longeves, amb una major disponibilitat de sucres acumulats en el tronc, braços i arrels, es mostren més resistents davant les inclemències del temps.

Detall de floració en un cep vell de chardonnay, a la finca de Milmanda (DO Conca de Barberà), propietat de Familia Torres.
Detall de floració en un cep vell de chardonnay, a la finca de Milmanda (DO Conca de Barberà), propietat de Familia Torres.

A més, disposen d'un sistema plenament desenvolupat que els permet enfonsar la seva essència radi-lar fins parts del sòl més profundes, d'on extreuen reserves hídriques addicionals. Això representa, sens dubte, una major seguretat en la salut i maduresa del raïm en temporades seques.

Detalle de floración en una cepa vieja de chardonnay, en la finca de Milmanda (DO Conca de Barberà), propiedad de Familia Torres.
Cep vell de cabernet sauvignon en ple verolat, a la finca Mas La Plana (DO Penedès), propietat de Familia Torres.

Sí, requereixen de més atencions i cures. Però els vins que ens proporcionen fan de les nostres vinyes velles un dels actius naturals de més valor i projecció identitària de la nostra terra. Resistència i experiència. Lo noble i lo savi.