12 VARIETATS ALTERNATIVES PEL TEU CAP D'ANY

Vida més enllà de la cabernet

Paladars inquiets, us proposem 12 varietats alternatives per gaudir d’un cap d'any singular.

 

 

Enguany vols sorprendre els teus convidats. No serà una Cap d'Any més. La teva nevera llueix com mai, farcideta de productes gourmet i els sempre necessaris tuppers de la mare.

Ara et toca triar el vi i no val un de qualsevol.

 

I si aquesta vegada penses diferent?

 

Et proposem 12 varietats que donen forma i vida a vins diferents. Agradin o no, parlaran de tu, perquè en la singularitat rau el factor X de l'èxit.

 

 

1. QUEROL. Redescoberta per Cellers Torres, forma part del projecte de recuperació de varietats ancestrals, perdudes al llarg del segle XX. Es tracta d'una varietat negre molt particular, de mida petita i que s'utilitza per elaborar, entre d'altres, el Grans Muralles de la D.O. Conca del Barberà.

 

2. GARRÓ. Varietat negre prefil·loxèrica recuperada per Torres. Descoberta a mitjans dels 80 a les terrasses del Garraf, també forma part del cupatge de Grans Muralles.

 

3. SAMSÓ. En referència al poble abandonat del mateix nom situat al massís del Montmell, a poca distància de la població on va ser descoberta. Els seus vins presenten matisos vegetals i un punt especiats. En boca, són llargs, amb nervi i bona acidesa.

 

4. MONEU. Una altra varietat recuperada per Cellers Torres. Trobada a prop de Querol, a l'Alt Camp, es tracta d'una varietat negra amb gran resistència a les temperatures extremes i a la sequera. S'ha plantat de forma experimental i, per les seves característiques, podria ser una varietat molt valuosa a l'hora de produir vins en condicions d’adaptació al canvi climàtic.

 

5. GONFAUS. Prové del poble de Sta. Eulàlia de Puig Oriol, a la zona del Lluçanès, a la comarca d'Osona. Una altra troballa de Torres i que té una gran peculiaritat: és un raïm de varietat femenina el que és rar en la actualitat, ja que la majoria són hermafrodites. És poc productiva i a Torres s'ha començat a treballar amb ella de forma experimental.

 

6. COJÓN DE GATO. Sota aquest curiós nom s'amaga una varietat negra del Somontano que aporta consistència i aspror. No hi ha cap vi varietal elaborat amb ella, tot i que sí que es barreja amb syrah o merlot. Això sí, amb aquest nom, la seva inclusió en un vi és garantia segura de tema de conversa.

 

7. PERRUNO. Raríssima varietat blanca de la Sierra de Cadiz. Tot i que és aspra i difícil de tractar, és summament resistent, de manera que si es treballa bé pot donar lloc a vins interessants. Actualment s'utilitza per elaborar blancs ecològics, no adscrits a cap D.O.

 

8. MATURANA TINTA. Varietat autòctona de la Rioja recuperada en 2009. Color porpra, acidesa i moderat contingut alcohòlic són les seves principals característiques. S'han fet mono varietals a amb ella que han donat com a resultat vins clàssics de Rioja, però amb matisos molt interessants.

 

9. ALBARÍN. Una de les quatre varietats autòctones d'Astúries (també cultivada a la DO de Terra de León) , s'empra per produir el vi de la Indicació Geogràfica Protegida de Cangas. De maduració primerenca i molt aromàtica, dóna vins amb aromes florals i afruitats, bona graduació alcohòlica i fresca acidesa.

 

10. BRUÑAL. Es conrea al Parc Natural d’Arribas del Duero i està acollida a la DO del mateix nom, creada l'any 2005. Recuperada els anys 90, la seva producció és molt limitada. La reconeixerem perquè és de color blau fosc, de polpa dura i amb un sabor particular. Els seus vins tenen molt de cos, resulten molt afruitats i posseeixen acidesa. Ideals per a la criança.

 

11. MERSEGUERA. Varietat blanca típica del Llevant,  recuperada l'any 2009. Es tracta d'una varietat rústica que s'adapta a les condicions més complicades. Produeix vins aromàtics, d'un color pàl·lid i amb notes afruitades que l'emparenten amb varietats alemanyes. Està considerada la varietat principal de la DO València.

 

12. GRACIANO. Procedent de la D.O.Q Rioja és aromàtica, floral, d'una elevada acidesa i d'un color intens. La incloem en aquesta llista no per que sigui rara, sinó perquè resulta difícil trobar negres elaborats al cent per cent amb aquesta varietat, que aporta una gran longevitat als vins i els fa ideals per a la criança. Un exemple és l’Altos Ibéricos Parcelas de Graciano, un modern Rioja de Torres.

 

Gastronomistas

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't