VARIETATS ANCESTRALS

La cinquena generació de la Família Torres, representada per Miquel i Mireia Torres, va oferir, durant la passada edició de la Fira Alimentaria, un tast inèdit de vinificacions elaborades amb varietats ancestrals.
[[{"fid":"17928","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":718,"width":977,"style":"height: 367px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Miquel i Mireia Torres, durant el tast de varietats ancestrals realitzat la passada edició de la Fira Alimentaria.
Vins irremissiblement singulars que subratllen la identitat i personalitat de la terra que els veu [re] néixer. Varietats que conformen un patrimoni vinícola i cultural que precedeix a la tabula rassa que va ser la fil·loxera.
Innovar per tornar
Resulta paradoxal el sender transitat des de la més pionera investigació a la recuperació d'un patrimoni tan nostre com oblidat. Una mena d'innovar per tornar. I és que cada varietat identificada com ancestral és sotmesa a un llarg procés per al seu sanejament i reproducció in vitro; reproducció en hivernacle, adaptació al camp, microvinificacions per determinar el seu potencial, i finalment el registre en els organismes pertinents.
Un procés apassionant per revifar un passat que ens sembla ara d'una urgent necessitat. I tot des d'un romanticisme i convicció que descansen en el coneixement. Perquè hi ha molta poesia i idealisme en un procés que, després de trenta anys comença a fer tangibles els seus fruits.
De les prop de cinquanta varietats recuperades a avui en dia, la Família Torres ha centrat els seus esforços en cinc d'elles a causa del seu enorme potencial enològic i d'adaptació als nous reptes que deriven del canvi climàtic.
Les varietats, els vins….i la noticia.
[[{"fid":"17929","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":669,"width":1140,"style":"height: 293px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Jardí ampelogràfic a la finca de Mas Rabell (Penedès)
Les cinc varietats que responen als criteris d'aptitud i potencial són: forcada, pirene, gonfaus, moneu i querol, localitzades en diferents llocs de la geografia catalana, i cultivades de manera experimental en aquelles finques de la Família Torres que millor expressen el seu potencial.
Varietats de testada singularitat que, però, són posseïdores de certs atributs que totes elles comparteixen:
Intensitat aromàtica, frescor accentuada i una elegant vivacitat. D'excelsa acidesa, presenten dots de resistència a les altes temperatures i l'estrès hídric.
- Moneu: Originària del Penedès la varietat mostra en la seva primera anyada 2017 una intensa macedònia de fruits negres, fresca, elegant i de bona acidesa.
[[{"fid":"17930","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":611,"width":915,"style":"height: 334px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]
Raïm de la varietat moneu (cultivada al Penedès central)
- Pirene i Gonfaus: Procedents ambdues de Costers del Segre, però cultivades a diferents altituds. Pirene s'aclimata a Tremp, a la finca de major altitud, de manera que concentra en el nas una intensitat enorme, de rica fruita i subtil elegància. En canvi, la gonfaus viu a la finca més àrida, a les Garrigues. No obstant això, aquesta és, per Mireia Torres, "la varietat més equilibrada de totes les que s'han recuperat". "Són vins llaminers, rodons i amb molt bona acidesa".
[[{"fid":"17935","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"8":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":409,"width":698,"style":"height: 293px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"8"}}]]
[[{"fid":"17936","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"9":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":414,"width":707,"style":"height: 293px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"9"}}]]
Raïms de la varietat pirenei gonfaus+, ambdues cultivades en el Pre-Pirineu.
- Querol: Una de les primeres varietats ancestrals a ser rescatada dels braços de l'oblit i inclosa en el cupatge del prestigiós Grans Muralles 2010. Porta el nom de la població on va ser trobada, al límit del Penedès. Plantada i aclimatada a la finca Muralles, de la DO Conca de Barberà, es tracta d'una varietat especialment curiosa, ja que és de les poques que es coneixen que són femenines, amb unes baies extremadament petites, el que dóna lloc a vins "amb molta fruita, bona evolució i tanins suaus i rodons", comenta Mireia.
[[{"fid":"17933","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":665,"width":996,"style":"height: 334px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]
Raïm de la varietat querol (cultivada a La Conca de Barberà)
- Forcada: Els paladars van sorprendre’s de l'única varietat blanca vinificadaque posseeix ple sentit enològic. Cultivada a l'Alt Penedès, és molt aromàtica i de diferencial acidesa, afavorint un gran potencial evolutiu. De perfil fresc, destaquen les notes cítriques i de flor blanca; i de la seva mà, un anunci que per esperat que fos, no va concitar una menor expectació:
[[{"fid":"17934","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"7":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":588,"width":1003,"style":"height: 293px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"7"}}]]
Raïm de la varietat forcada (cultivada al Penedès superior)
“Forcada 2015 serà el primer vi monovarietal d'una varietat ancestral que veurà la llum en el mercat, esperem que sigui a finals d'any i amb una producció molt limitada". Miquel Torres
Més enllà del que recurrent en un tast; l'encarnació, la materialització i els resultats del projecte de recuperació de varietats ancestrals potser convergeixenen un punt d'inflexió per a una nova manera de viure i entendre la viticultura.
Cal avançar des del coneixement per recuperar un patrimoni del qual pot dependre el nostre futur com a elaboradors i viticultors. I entenem com un deure compartir el que s'ha aconseguit, mètode i ideal de pensament, amb tots aquells col·laboradors del celler que alberguen en la intimitat de les seves parcel·les un tresor patrimonial, entre bastidors, oblidat.