SEGLE XXI: LA NOVA GEOGRAFIA DEL VI

26 juny 2018

Els elaboradors i viticultors de l'arc Mediterrani han constatat un augment de les temperatures mitjanes anuals d'un grau centígrad durant els últims quaranta anys.


L'escenari climàtic previst és, com a mínim, inquietant per a la majoria de països d'herència vitivinícola; un sender traçat pel continu augment de les temperatures i de l'estrès hídric. El revers de la mateixa moneda augura una nova geografia del vi on el protagonisme recaurà en noves regions que es veuran afavorides per l'escalfament global.

“El cep és una planta molt sensible a la temperatura. Si segueix pujant, els vins que elaborarem seran diferents.”

Miguel A. Torres

En efecte, els futurs vins poden patir un augment del grau d'alcohol significatiu, quan el raïm arriba a una elevada concentració de sucre de manera precipitada, i poden ser susceptibles d'un cert desequilibri en la seva acidesa, accelerant el procés evolutiu dels vins.

Tendència de l'escalfament a llarg termini de la Terra, 1880-2018 (NASA)

Països i regions sense un passat ric en cultura del vi veuran transformat el seu paisatge i molt possiblement la seva manera d'estructurar la seva economia. I la veritat és que ja està passant; l'augment significatiu del potencial dels vins en latituds superiors, i el creixent nombre d'hectàrees destinades al cultiu de la vinya en aquests països és un fet demostrable. Històricament de climes freds i en excés plujosos, gaudeixen últimament d'uns estius una mica més càlids i secs.

En 2017 la superfície de vinya a Anglaterra s’ha doblat en els últims 8 anys, arribant a les 2330ha.¹

Així, per exemple, Tasmània (la regió més fresca d'Austràlia) està fent del nou escenari climàtic una oportunitat per llaurar-se una reputació, on elaboradors de prestigi estan realitzant esforços per obtenir nobles pinots i diferents varietats blanques alsacianes, com la riesling.


Al sud de la Xina se situa la província de Yunnan, frontera amb el Tibet, a més de 3.000m d'altitud s'ubiquen vinyes que podrien significar-se com la nova frontera de la geografia del vi. I d’ altres referents europeus estan trucant a aquestes noves portes del cel.



“La viticultura s'haurà d'adaptar a les noves circumstàncies climàtiques, desplaçant les vinyes cap al nord, buscant altitud i temperatures més fredes. Ho hem estat fent els darrers 20 anys a tot Catalunya. Així, al Pre-Pirineu, hem adquirit terrenys a 1.200m d'altitud. Avui encara no és possible el cultiu de la vinya, però estem convençuts que en el futur aquest nou marc serà una gran oportunitat per a determinades varietats de raïm.”

Miguel A. Torres



És sabut que l'aposta per l'adaptació a un nou escenari climàtic és l'eix orbital dels estudis i projectes innovadors del nostre celler. Així, després de la posada en marxa fa més d'una dècada de Torres & Earth; la Família Torres i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) posen en marxa el projecte 'Vitis Agrolab' per impulsar la innovació en l'àmbit de la viticultura i afrontar el canvi climàtic.


El projecte s'ubicarà en una finca experimental de la Família, situada a Juneda, a la província de Lleida, per testejar i validar nous mètodes que ajudin els viticultors a ser més sostenibles i eficients. Els assajos que es duran a terme permetran obtenir resultats sobre rendiment i qualitat del fruit, en funció de diferents sistemes de conducció dels ceps, i estratègies de reg a partir de l'aplicació de mètodes orientats a una viticultura de precisió.


El repte com a Família en aquest camp, amb la mirada posada en el llarg termini, neix de la recerca i la innovació, dos pilars fonamentals per tenir cura del nostre entorn i transmetre el nostre llegat.

________________________________

¹Font:English Wine Producers