REFORESTACIÓ SÍ. PERÒ TAMBÉ PLENA DESCARBONITZACIÓ.

La companyia petroliera internacional Shell és responsable d'aproximadament el 3% de la producció mundial de CO2. Durant l'últim any, ha reconegut una mica tard el seu paper en el canvi climàtic i ha començat a contrarestar algunes de les emissions de petroli i gas mitjançant l'establiment d'esquemes de reforestació a tot el món. Diu que d'aquesta manera compensarà el 2-3% de la producció de CO2 dels seus combustibles.



Shell proposa gastar 300 milions de dòlars en els pròxims tres anys, una taxa que equival a aproximadament al 0,25% del seu «flux d'efectiu disponible», una xifra que demostra els diners disponibles que té la companyia per gastar cada any.



Shell té raó quan diu que el món necessita urgentment més superfície forestal. Els boscos emmagatzemen diòxid de carboni com a resultat del procés de fotosíntesi, compensant les emissions de CO2. Fins i tot si les societats globals aconsegueixen reduir a zero les emissions dels gasos d'efecte hivernacle per al 2050, que és probablement la data límit per evitar un augment de temperatura de més de dos graus, la reforestació serà altament beneficiosa, ja que ajuda a mantenir la biodiversitat, generalment augmenta els ingressos locals i fins i tot pot ajudar a augmentar els nivells de pluja en algunes àrees seques.


[[{"fid":"20892","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":3716,"width":5574,"style":"height: 333px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Arbres plantats en superfície forestal.

La companyia petroliera italiana ENI ha assumit un compromís més específic que Shell, afirmant a principis de 2019 que crearà un nou bosc al sud d'Àfrica que compensarà per complet totes les emissions de les seves pròpies operacions. Això inclourà el metà perdut dels gasoductes i els gasos d'efecte hivernacle de l'energia que la companyia utilitza en els seus processos de producció (però, a diferència de Shell, encara no ha fet cap esforç per compensar les emissions que neixen quan el petroli i el gas que s'ha produït es cremen per obtenir energia). Proposa que el bosc que replantarà cobrirà uns 8 milions d'hectàrees, una àrea equivalent a una quarta part de la massa continental italiana. ENI afirma que aquest nou bosc absorbirà voltant de 20 milions de tones de CO2 a l'any, un 1/2000 de totes les emissions globals.



De manera similar, la companyia francesa de combustibles fòssils Total ha dit que invertirà 100 milions de dòlars a l'any en silvicultura a partir del 2020, amb la intenció de retenir 5 milions de tones de CO2 per al 2030, probablement al voltant de mig punt percentual del CO2 procedent dels seus productes. El director general va dir que creu que els boscos poden capturar gasos d'efecte hivernacle per uns de 10 dòlars la tona, una xifra molt inferior a la de qualsevol altra tecnologia alternativa d'eliminació de carboni en perspectiva.


Les tres principals companyies petrolieres s'han passat a la reforestació en els últims mesos. Semblen haver arribat a la conclusió que els seus negocis estan cada vegada més exposats a les crítiques polítiques i dels accionistes si no comencen a compensar les emissions de les seves operacions.



Les possibilitats de la reforestació a nivell mundial són probablement enormes. Un article recent a la respectada revista Science afirma que prop d'un terç de la superfície del món és apta per al cultiu d'arbres, però només una mica més del 20% està coberta per boscos en l'actualitat. Els científics van indicar que creuen que hi ha uns 900 milions d'hectàrees disponibles per plantar nous arbres i que aquesta àrea podria eventualment emmagatzemar l'equivalent a 200 mil milions de tones de CO2, o al voltant de cinc vegades les emissions anuals del món. L'article va provocar algunes crítiques i molts investigadors van afirmar que l'abast de la reforestació global fora exagerat. No obstant això, pocs dubten que la reforestació massiva és una eina important per ajudar a contenir l'augment de les concentracions atmosfèriques de CO2.



No obstant això, molts analistes han criticat a les companyies petrolieres pel fet d'haver admès els avantatges de plantar arbres tan tard. Aquests crítics han apuntat que no se sap amb exactitud quant augmentarà realment la reserva mundial de fusta com a resultat dels esforços de Shell, ENI i Total. I, per descomptat, també han assenyalat que fins i tot en els escenaris més optimistes per a la taxa de captura de carboni, els gegants del petroli només compensarien una fracció molt petita de les seves emissions totals.

[[{"fid":"20893","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":3333,"width":5000,"style":"height: 333px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]Reforestació de bosc a Austràlia.

Per tant, tot i que hem d'acollir amb satisfacció el recent l'interès per la reforestació per part dels majors emissors del món, no podem permetre que pensin que el fet de plantar arbres sigui justificació suficient per contrarestar l'impacte climàtic del petroli i el gas que extreuen. La conclusió d'aquest any és que les grans companyies petrolieres comencen a veure a la silvicultura el mitjà pel qual ens persuadeixen perquè els permetem seguir operant com sempre ho han fet. La reforestació serà l'excusa per fer el mínim per reduir les emissions de CO2. Les noves promeses sobre els arbres han ajudat a Total, per exemple, a justificar la conversió d'una de les seves refineries franceses a oli de palma, un biocombustible que en realitat està contribuint a la pèrdua de boscos tropicals. No obstant això, l'aclaparadora realitat és que l'única resposta a la crisi climàtica és que el món s'allunyi ràpidament de l'extracció i crema de petroli i gas, al mateix temps que Reforestem potser una desena part de la superfície terrestre del món. A més de donar suport a la recent conversió de la indústria dels combustibles fòssils a la importància de la plantació d'arbres, hem de continuar insistint en una reducció ràpida del negoci global de petroli i gas.