Què és un vi sostenible?

Per Jose Luis Gallego. Divulgador ambiental (@ecogallego)
La sostenibilitat, aplicada al món de la vitivinicultura, va molt més enllà de les tècniques emprades en el conreu de la vinya o l'elaboració dels vins i les seves característiques. Més enllà de si un vi és ecològic, biodinàmic, natural o vegà. Es tracta d'un concepte integral que abasta tot el cicle de l'activitat: des de la vinya al celler, des de l'elaboració del vi fins a l'embotellament, la distribució i la comercialització, inclosa la gestió ambientalment responsable de l'envàs buit.
Un protocol ampli que engloba, entre altres aspectes, l'impacte que genera el conreu de la vinya en el sòl, en l'entorn i en la biodiversitat que acull; el consum d'aigua i energia o la petjada de carboni, que es calcula sumant el conjunt de les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) associades a l'exercici de l'activitat en totes les etapes. Però n'hi ha més.

Mans amb terra
També cal atendre la sostenibilitat social, és a dir, el conjunt de bones pràctiques internes, que van des de la cura de les persones que col·laboren i formen part del celler (treballadors, proveïdors, clients, etc.) mitjançant l'establiment d'unes condicions justes, fins al suport a l'economia local i als habitants del territori.
Un dels aspectes que adquireix més rellevància en la sostenibilitat aplicada al vi és el manteniment de les condicions del sòl, no només perquè és la base de la viticultura, sinó pel paper determinant que juguen els sòls en la mitigació del canvi climàtic.
Està científicament demostrat que com més vius estan els sòls, com més biodiversitat acullen i més fèrtils són, més capacitat tenen de capturar el CO2 atmosfèric (GEH principal) i actuar com a embornals de carboni, tot contribuint d’aquesta manera a millorar les condicions per al conreu i el manteniment dels ecosistemes de l'entorn. De la mateixa manera, els boscos actuen també com a embornals de CO2, i, per tant, mantenir i ampliar la superfície forestal que envolta les vinyes contribueix de manera directa a mitigar el canvi climàtic.

Vinya Mas La Plana, DO Penedès, propietat de Familia Torres
Una altra de les actuacions clau per elaborar un vi sostenible és abandonar el consum dels combustibles fòssils i apostar per la generació d'energia renovable, per exemple, mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques o calderes de biomassa per atendre la demanda elèctrica i de gas. La recollida selectiva i el reciclatge dels residus, la reducció del pes de les ampolles, la captura i la reutilització de CO2 generat durant les fases de fermentació o la promoció de la mobilitat elèctrica a la flota de vehicles complementen el conjunt d'accions que permeten elaborar i oferir als consumidors vins sostenibles. Uns consumidors cada cop més sensibilitzats amb la cura del medi ambient i l'emergència climàtica i, en conseqüència, més exigents amb les marques.
Conscient d'aquesta sensibilitat social i amb el desig de contribuir a tots dos objectius, des de la implantació del programa Torres & Earth el 2008, Familia Torres ha invertit més de 23 milions d'euros en l'adaptació de les instal·lacions, la reducció d'emissions de GEH, l'optimització del consum d'aigua, la gestió integral dels residus o l'impuls a l'agricultura regenerativa i la reforestació. Tot això amb l'objectiu de contribuir a mitigar l'escalfament global i avançar cap a les zero emissions de carboni el 2040. Un objectiu cada cop més proper.
Així, i gràcies al seu ambiciós pla d'acció climàtica, Familia Torres va aconseguir tancar el 2024 amb una reducció de les emissions de CO2 per ampolla produïda i en tot el recorregut, des de la vinya fins al consumidor final, del 40 %: una dada espectacular que augmentaria fins a assolir el 60 % si es mesuressin únicament les emissions directes.
De la mateixa manera, i amb l'objectiu de promoure l'acció climàtica en l'activitat vitivinícola a escala mundial, Famila Torres va fundar el 2019, juntament amb Jackson Family Wines, l'International Wineries for Climate Action: una organització que promou la descarbonització del sector a nivell internacional i que ja disposa del compromís de 170 cellers de 14 països que sumen en conjunt el 3,5 % de la producció mundial del vi.

Logo de la International Wineries for Climate Action a la contra d'una ampolla de Familia Torres
Avançar cap a una producció de vi sostenible és un objectiu que implica cada vegada més cellers, conscients de la necessitat que tots els sectors productius en conjunt sumin els seus esforços per reduir les emissions de GEH. Només d'aquesta manera aconseguirem evitar els pitjors escenaris cap als quals ens condueix el canvi climàtic.