[NOVETAT] MALPASTOR - DOQ RIOJA

bnner

Un membre nou de Familia Torres

La Carbonera és el projecte vitivinícola amb el qual Familia Torres referma la seva aposta per La Rioja Alabesa, i més concretament per Labastida, i se centra en l'origen i la tipicitat per elaborar vins únics que interpreten el paisatge d'aquesta regió històrica. 

El "Malpastor és un vi en homenatge als orígens de la varietat ull de llebre a La Rioja, com també a tot allò que s'ha après des d'aleshores. Un vi elegant que reuneix tipicitat i modernitat, on la fruita varietal i la subtilesa del roure es troben en perfecta harmonia".
Julio Carreter, enòleg Bodega La Carbonera

Imagen del vino Malpastor, propiedad de Familia Torres, enfrente de los viñedos donde nace.
Imatge del vi Malpastor, propietat de Familia Torres, davant de les vinyes on neix. 

La Sonsierra, de pastors a viticultors

La Sonsierra s'estén pel sud de la província d'Àlaba, nord de La Rioja i el sud-oest de Navarra, un territori que cobreix La Rioja Alabesa i algunes zones de La Rioja Alta. Al nord està delimitada per la muralla de la serralada de Cantàbria i la serralada de Toloño, i al sud pel riu Ebre. A les faldes de la serralada, predominen els sòls de terra marró calcària, molt pobres, desenvolupats sobre margues, calcàries i gresos del Miocè. 

Els primers que van habitar aquest lloc van ser tribus de pastors fa 4.700 anys i del record de la seva existència encara queden dòlmens o construccions megalítiques escampades per la regió. 

Viñedos de la DOCa Rioja donde nace Malpastor. 
Vinyes de la DOQ Rioja on neix el Malpastor. 

Segles més tard, ja a l'època romana, possiblement hi va haver pastors que van deixar de ser-ho per convertir-se en viticultors, i van ser prou valents per fer coses diferents. El vi s'anomena Malpastor en record d'aquests pastors que van abandonar els seus ramats per dedicar-se al conreu de la vinya. 

La Rioja

La Rioja, el sud d'Àlaba i part de Navarra componen, geogràficament, la llar de la DOQ Rioja. Un trosset de cel a la terra, perfilat d'oest a est pel riu Ebre i set dels seus afluents, que donen forma a valls ideals per al conreu de la vinya.

Terra de vinyes silvestres, primer; viticultura d'herència romana després i pòsit enològic d'accent bordelès. 

Els negres de La Rioja són fins, elegants i avellutats, nets i permeten un bon airejament a la decantació. La raó es troba a la condició edafològica (ciència que tracta de la natura i les condicions del sòl en la seva relació amb les plantes) i climàtica, que s'allunya de l'extremisme d'altres zones, i és modulada i moderada. Són vins que es caracteritzen per aquesta tanicitat tan delicada, aquest color que va del vermell vermelló dels joves, al vermell teula dels grans reserves, passant pel vermell robí dels criances.

La Varietat

A manera d'història breu, les recerques dutes a terme sobre la seva genètica, ubiquen el seu origen a la Vall de l'Ebre; fruit d'un encreuament entre les varietats picapoll gran i la benedicto, que va succeir fa mil anys. 

El seu nom fa referència al seu cicle de maduresa curt. Els seus carrassos es presenten grans i compactes. Les seves baies estan recobertes d'una pell espessa, i són petites i harmònicament circulars; d'una bellesa més que terrenal.

Ofereixen vins aromàtics, afruitats, de grau agradable, versàtils i de taní ferm però delicat. En els climes càlids, s'accentua el record de les fruites negres del bosc i la pruna. En els climes moderats, la fruita negra es torna vermella, i ens regala un color robí preciós.

El Nom

Malpastor ens remunta als primers pastors que es van dedicar al conreu de la vinya, i sovint van deixar el ramat a la seva sort. Pioners d'esperit aventurer que molts anomenaven els "mals pastors".

Vino Malpastor, propiedad de Familia Torres, elaborado con uva tempranillo. 
Vi Malpastor, propietat de Familia Torres, elaborat amb ull de llebre. 

L'elaboració

Ens trobem davant d'un vi paradigma de les elaboracions modernes de La Rioja: tipicitat i avantguarda. Una varietal d'ull de llebre conreat a mà procedent de vinyes d'entre vint i vint-i-cinc anys, disposades en vessants suaus i petites terrasses de sòls calcaris. Pel que fa a l'enologia, el Malpastor roman en contacte amb els seus pòsits durant un mes en dipòsit de formigó i tres mesos en botes de roure americà i francès, on continua la seva criança fins als dotze mesos. Després, reposa en ampolla un mínim de sis mesos, per afinar i donar forma a aquesta sensació vellutada i sedosa. 

La Cata

El resultat és un vi intens i fragant, amb delicioses aromes fruitals i espècies, i notes que ens recorden el pa torrat. De taní vellutat i sucós, perfilat subtilment per la criança en fusta. En boca es presenta madur, amb cos i bona acidesa; rodó i ple. Un vi de La Rioja modern, versàtil, amb una integració subtil de la fusta, que no marca, sinó que perfila i accentua el perfil varietal.

La raó del bon nom dels vins de la DOQ Rioja la trobem en una sèrie de paràmetres de tipus geogràfic, topogràfic, històric i cultural, dels quals Familia Torres es distingeix amb orgull com a continuador. I des de l'avantguarda i la innovació, projectar la regió al món.