[NOVETAT]: GONFAUS 2021 - VARIETAT RECUPERADA 46

El nou vi de varietats ancestrals recuperades
Més de 30 anys de feina en la recuperació de varietats ancestrals continuen donant els seus fruits. Avui, la cinquena generació de Familia Torres perpetua aquest llegat com a part fonamental de la seva raison d'être; i presenta les noves varietats recuperades de l'oblit amb les quals el celler garanteix l'oportunitat d'aprofundir en la identitat dels seus vins, inèdits, únics i irreproduïbles al món. Singularitat amb nom propi. En aquest cas el Gonfaus.
La recuperació d'aquest patrimoni no només afecta el fet cultural, sinó que, a més a més, moltes d'aquestes varietats han demostrat una resistència a l'estrès hídric i a les altes temperatures derivades del canvi climàtic, per la qual cosa als anys successius el seu conreu i vinificació tendiran a augmentar.

El vi negre Gonfaus, elaborat amb la varietat gonfaus, varietat negra ancestral.
Sobre la varietat gonfaus
El cas d'aquesta nova desconeguda, que farà parlar molt, no és una excepció i compleix amb el perfil i el paradigma de les característiques descrites anteriorment.

Cep amb la varietat gonfaus, propietat de Familia Torres.
Gonfaus: característiques fisiològiques diferencials
La gonfaus és poc productiva i una de les poques varietats femenines conegudes actualment, la majoria són hermafrodites. Un estudi dut a terme per l'ampelògraf francès Thierry Lacombe sobre les relacions de parentiu de les varietats de raïm demostra que la gonfaus és una varietat molt antiga, atès que és mare de la querol, una de les primeres varietats recuperades per Familia Torres, i parenta de moltes altres varietats com també la pirene ancestral, la trobat o la morastell.
Gonfaus: el tast
-
Gonfaus ofereix vins de color d'una intensitat mitjana alta; un llenç de cirera picota amb rivets violacis que ens torna a la memòria l'elegància dels grans negres clàssics de l'arc mediterrani.
-
En nas, la fruita vermella madura però molt viva, present, i un fons lleugerament especiat s'alien per oferir-nos unes característiques aromàtiques complexes i seductores. Intensitat que t'embolcalla i et submergeix en una mediterraneïtat paradigmàtica.
-
Mostren una acidesa ben integrada i una concentració que t'atrapa, amb tanins madurs i dolços. Alhora, la integració de l'alcohol és senzillament espectacular, i aporta estructura, però sense destacar gens ni mica.
-
Disposa de certa verticalitat, una entrada en boca directa, que, tanmateix, se'ns mostra, en el seu final, generosa, àmplia, intensa i amb un postgust llarg que ens torna les notes, ara reposades, de fruita madura i espècies. Més que rusticitat, ofereix un perfil d'arrelament a la terra. La classe d'intangibles que fan d'un vi, una experiència per recordar.

Carrassos de la varietat gonfaus, propietat de Familia Torres.
T'agradarà si...
-
L'expressió dels vins de la Mediterrània t'arriba a l'ànima, al paladar, les entens quan et xiuxiuegen i et fan sentir a casa.
-
Cerques abans que res honestedat i un "quelcom més" en un vi. Gonfaus és expressiva i ha arribat per quedar-s'hi. Història feta avantguarda enològica.
-
T'encanta descobrir nous vins i varietats de singularitat provada. Paladars inquiets, aquest és el nostre vi.
Gonfaus, com la resta de les varietats recuperades, garanteix la supervivència d'una viticultura amenaçada pels efectes del canvi climàtic; i aporta, a més a més, una singularitat organolèptica que transcendeix el paladar per abraçar la cultura de la vinya.