LA ‘CLAU DELS SOMNIS’

Breu reflexió sobre el llevataps

L'origen de la paraula llevataps és en francès: "tire bouchon", terme que s'acosta a la seva traducció catalana "tirabuixó". Podrien considerar-se com a precedents i coetanis les aixetes metàl·lics de les botes. Tan és així, que segueixen categoritzats en funció de la mida i origen geogràfic, com Anjou, gòtics, txpela o Lombardia.

 

 

“Le cle des songes” (la clau dels somnis), terme originat en la inherent poètica del vi, és una metàfora perfecta que defineix ús i expectació. Una mena de clau que permet l'accés a tots els mons i identitats continguts en una ampolla de vi. Un viatge que, a taula parada, recorre la geografia de l'ànima i la terrenal d'un país, d'una regió, d'una finca, d'una parcel·la, en espai temporal irrepetible.

 

 

 

Una porta que, un cop oberta, ens convida a acomodar-nos en la intensitat aromàtica de Purgatori; al nítid caràcter mediterrani de Sons de Prades. La clau que obre el que som, al cap i a la fi.

 

 

 

El llevataps va unit a l'ús de l'ampolla de vidre amb tap de suro per conservar i transportar el vi (s. XVII). Una de les primeres referències constatades per escrit, data del 1676, quan en un tractat sobre la sidra, James Worligge parla d ' "un cargol d'acer utilitzat per extreure el tap de les ampolles". Sembla, però, que hi ha un precedent remot vinculat a Leonardo da Vinci, una mena de mecanisme per extreure els taps de les botes o gerres, tot i que encara no s'ha pogut demostrar aquesta realitat.

 

 

L'ús estès del llevataps ens porta a l'Anglaterra del s. XVIII quan les ampolles cilíndriques necessitaven d'un tap cilíndric a pressió, i que necessitava d'alguna mena d'eina per treure-ho. La primera patent comercial ens retrotrau a l'any 1795; durant el segle XIX, només a Anglaterra, es van registrar 'més de 350 models diferents de llevataps! D'aquí que hi hagi un fort corrent col·leccionista de tots els artefactes perifèrics que el sector i el servei del vi ha necessitat al llarg de la història ...

 

 

Avui, la tecnologia ens garanteix l'entrada a "des songes" (els somnis) sense la necessitat d'extreure el suro que salvaguarda als grans vins. Una [r]evolució que, sota la signatura i patent de Coravin®, fa accessible l'experiència del gaudi dels vins més heroics a copes. Una oportunitat per perdre’s en l'Olimp enològic.

 

 

Coravin Model Two Elite

 

Aquest enginy consisteix a introduir una fina agulla d'acer inoxidable revestida de tefló travessant el suro, que al seu torn injecta gas argó. Un gas neutre que no altera el sabor ni les aromes distintius del vi i que a més pressuritza l'ampolla. En retirar l'agulla, el suro quedarà segellat de nou i el gas injectat ajudarà a la conservació del vi.


 

La clau dels somnis. La porta a altres mons. La poètica del vi troba el seu contra pla enginyós, en un diàleg i una entesa que ens permet viatjar sense moure'ns de la copa.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't