El silenci de la fageda a l'hivern

06 febrer 2023
HAYO

Per Jose Luis Gallego. Divulgador ambiental (@ecogallego)

Amb les seves branques allargades i completament nues de fulles, i amb els seus troncs llisos i rectes, els faigs, especialment si són joves, donen forma a un dels boscos hivernals més elegants i característics del continent europeu.  

En el cas de la península Ibèrica, les fagedes denses del nord acullen algunes de les llegendes mitològiques més antigues vinculades a la natura. Segons aquestes llegendes a l'interior dels boscos de faigs de la serralada Cantàbrica hi viuen les xanas, els trasgus i les fades, entre un elenc nombrós de criatures emparentades amb els gnoms, els trols i els elfs escandinaus.  

I és que la fageda, a més de configurar l'arbreda més representativa del nord peninsular, guarda nombrosos secrets que la converteixen en un bosc encantat, especialment ara, quan el gel i la neu cobreix la fullaraca que s'acumula als seus peus i la converteix en el regne del silenci.

 

Amanecer en el bosque de hayas.
Començar el dia en la fajeda.

 

Però per sobre de qualsevol al·legoria mitològica, els boscos de faigs que s'estenen des dels Pirineus fins a les muntanyes cantàbriques i els sistemes ibèric i central, aixopluguen algunes de les espècies més representatives de la nostra flora i fauna, i també les més amenaçades.

Actualment, les fagedes del nord peninsular constitueixen els últims reductes per a espècies tan escasses com el gall salvatge cantàbric, que, amb tot just tres-cents exemplars, intenta fer front a la seva més que probable extinció refugiat a la seva espessor, i comparteix territori amb l'os bru, el llop ibèric o el picot negre, el reclam llòbrec i profund del qual és dels pocs sons que trenquen l'insondable silenci de la fageda a l'hivern.

Els noms de les nostres fagedes principals ressonen a la memòria dels amants de la natura com a llocs sagrats replets d'atractius per gaudir dels aguaits més bons. Ordesa, Riaño, la Fageda d’en Jordà o la Tejera Negra. Les del Montseny, Somiedo o Saja-Besaya. La bellíssima fageda de Montejo de la Sierra, la d'Aizkorri-Araz, la de l'Artiga de Lin o la de Lindes. I, sens dubte, la més famosa i emblemàtica de les fagedes ibèriques: la Selva d'Irati, una de les més grans i més ben conservades d'Europa.

Pel que fa a la biologia de l'espècie, destacar que el faig és un arbre caducifoli que pertany a la família de les fagàcies i al qual els botànics classifiquen com a Fagus sylvatica. Alt i robust, de copa arrodonida i molt poblada, té el tronc recte i ample, amb una escorça llisa i aspra de color gris platejat, i les branques creixen horitzontals. 

 

Hojas de hayedo en una rama.
Fulles de fageda en una branca.

 

Les fulles són alternes, ovalades i de marge ondulat i sencer. Tenen de 8 a 10 parells de nervadures i són una mica piloses.  A la primavera tenen un color verd intens i a la tardor canvien a groc, molt viu a l'octubre. Abans de caure, al novembre, es tornen taronjades, per tenyir després el terra del bosc d'un mantell de fullaraca marró torrat.

Les flors broten al costat de les fulles a finals d'abril. Masculines i femenines al mateix arbre. Les masculines formen un globus, i s'agrupen en nombrosos carrassos penjants de color groguenc. Les femenines, moltes menys, són més curtes i rígides.

Els fruits s'anomenen fages i maduren a mitja tardor.  Són de forma triangular, marrons i brillants. Apareixen envoltats d'una closca espinosa que n'agrupa d'un a tres i que s'acaba obrint amplament per alliberar-los. Són comestibles, però no n'hem d'abusar perquè la fagina (una de les substàncies que el componen) pot produir mal de cap i de panxa quan s'ingereixen en gran quantitat.

Amplament distribuïdes al centre i al nord d'Europa, amb formació de bones arbredes al centre i al nord de la península Ibèrica, els faigs poden arribar a viure diversos segles i assolir grans dimensions, per la qual cosa existeixen molt exemplars catalogats com a arbres monumentals, tant a Espanya com a la resta del continent.  

Per totes aquestes característiques, les fagedes figuren entre els boscos preferits pels amants de la natura, tant per la bellesa contrastada i singular que representen durant les diferents estacions de l'any, com per la biodiversitat rica i variada que acullen, amb nombroses espècies que hi tenen el seu hàbitat favorit o fins i tot exclusiu.

 

 

Paisaje otoñal en el que figuran hayas.
Paissatge de tardor a la fajeda 

 

En qualsevol cas, sempre és un bon moment per passejar per l'interior d'una fageda. A la primavera i a l'estiu per la seva frondositat refrescant, a la tardor per la paleta acolorida de colors que despleguen les seves copes altes abans de deixar anar la fulla: del roig intens al groc daurat. Però he volgut ressenyar en aquest apunt la bellesa de la fageda a l'hivern, quan el silenci gelat l'envolta en una aurèola de misteri.