Conrear la terra en aliança amb la natura

Per Jose Luis Gallego. Divulgador ambiental (@ecogallego)
L'agricultura regenerativa està experimentant un auge esperançador arreu del món. I cal ressenyar això d'esperançador perquè aquesta modalitat de conreu proposa aturar l'avançament dels grans monocultius i revertir els danys mediambientals que han estat causant des de fa més d'un segle les males pràctiques de l'agricultura industrial.
A més d'exhaurir els sòls i contaminar l'aire i l'aigua, els mètodes agrícoles intensius representen la segona font d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a nivell mundial i suposen una de les causes principals de pèrdua de biodiversitat que pateix el planeta.

Vinya Mas La Plana, DO Penedès, propietat de Família Torres.
En sentit contrari, l'agricultura regenerativa proposa revitalitzar els sòls per recuperar la fertilitat de la terra i aconseguir d'aquesta manera un sistema de producció d'aliments més segur, sostenible i resilient a la crisi climàtica, en harmonia amb la natura de l'entorn i en aliança amb la biodiversitat que acull.
Mitjançant l'agricultura regenerativa els terrenys de conreu poden absorbir tant carboni atmosfèric o més que els boscos, per emmagatzemar-lo, en aquest cas, en el sòl i transformar-lo en nutrients. A més, contribueix a preservar els recursos hídrics, en evitar el lixiviat d'agroquímics, aconsegueix millorar la resistència dels rendiments agrícoles a les plagues sense recórrer a l'ús de plaguicides, i alhora ofereix aliments saludables i fomenta l'avanç de l'economia circular en el medi rural.
Tots aquests principis apareixen recollits en els nombrosos manuals que, amb més o menys extensió, s'estan publicant des de fa uns anys. Tanmateix, abans d'iniciar-nos en el seu estudi, crec oportú recomanar la lectura d'una petita obra, tant modesta pel que fa a la mida com colossal en els seus continguts, que em va regalar un bon amic del Penedès fa uns anys. Em refereixo al llibre 'La revolución de una brizna de paja' publicat per Masanobu Fukuoka la tardor del 1975 i editat en castellà per editorial Descontrol.
Quan era jove, en Masanobu Fukuoka va abandonar casa seva al Japó rural i va viatjar a la ciutat de Yokohama per estudiar la carrera d'edafologia, i es va especialitzar en microbiologia i fitopatologia. D'aquesta manera, qui anys més tard crearia el cèlebre 'mètode Fukuoka' per a una agricultura natural va començar estudiant la ciència que tracta de la natura i les condicions del sòl en la seva relació amb les plantes.
Però més enllà de convertir-se en el text de referència per a la iniciació en l'agricultura natural i regenerativa, la lectura de "La revolución de una brizna de paja" ens ofereix una nova visió de la relació de l'ésser humà amb la natura mitjançant una agricultura honesta, conscient i estretament vinculada amb la cura del planeta.
Com s'assenyala al pròleg del llibre, l'agricultura natural procedeix de la salut espiritual de l'individu. Considera que sanar la terra i la purificació de l'esperit humà són una mateixa comesa i proposa una mena d'agricultura que acaba essent una forma de vida per unir ambdós processos.
A les seves pàgines, Fukuoka ens ofereix punts de vista que han acabat per convertir-se en textos reproduïts mil vegades en manuals de permacultura, fins i tot en llibres d'aforismes. La majoria tenen a veure amb la relació de respecte que ha de tenir l'agricultor envers la terra, però també hi ha frases que són pura filosofia. Vet aquí alguns exemples:
"El lema per a l'agricultor a la seva feina és: serveix la natura i tot anirà bé".
"Les males herbes juguen el seu paper en construir la fertilitat del sòl i en equilibrar la comunitat biològica, per això, i com a principi fonamental, les males herbes han de ser controlades, no eliminades".
"Realment, el factor més important no és la tècnica de conreu, sinó la posició mental que adopti l'agricultor".
"La malaltia apareix quan la gent s'aparta de la natura. La gravetat de la malaltia és directament proporcional al grau de separació".
"No hi ha temps a l'agricultura moderna per tal que un agricultor escrigui un poema o compongui una cançó".
"Una gran varietat d'herbes i plantes significa que una varietat més gran de nutrients essencials i micronutrients queden a disposició dels conreus."
"Mentre la consciència de cada un de nosaltres no es transformi d'una manera fonamental, la contaminació no s'aturarà".
"Els adobs químics s'apliquen en grans quantitats, dels quals només una petita fracció és absorbida per les plantes dels camps. La resta és lixiviat i arrossegat en dissolució cap a les fonts i els rius. Per això, la contaminació de l'aigua al Japó procedeix en gran part dels productes químics utilitzats a l'agricultura".
Per impulsar l'agricultura regenerativa al conreu de la vinya, l'any 2021 es va crear l'Associació de Viticultura Regenerativa. El seu propòsit principal és unir esforços per impulsar un canvi de paradigma en la gestió de les vinyes d'arreu del món. Un model nou de viticultura que contribueixi a regenerar els sòls de manera natural i augmentar la seva productivitat, a frenar l'erosió i aturar l'avanç de la desertització. Que permeti fomentar la biodiversitat i la conservació de la natura mitjançant la gestió responsable de la vinya i que ajudi a mitigar el canvi climàtic tot recuperant el cicle del carboni.
Enguany ha entrat en vigor la certificació internacional Regenerative Viticulture Alliance (RVA), un estàndard nou en viticultura regenerativa que reconeix els esforços dels productors en l'acció climàtica a través d'una viticultura compromesa amb la cura del medi ambient, amb un impacte positiu en la recuperació dels sòls, la biodiversitat, el cicle de l'aigua i la fixació del carboni.
