CLOS ANCESTRAL

El nou vi de Família Torres

La creació de Clos Ancestral 2019 (DO Penedès) materialitza el principi paradigmàtic que ‘el futur era ahir’. Un nou vi negre que sorgeix de l’apassionant treball empès per Família Torres fa més de trenta anys, amb l’objectiu de recuperar varietats autòctones i ancestrals prefil·loxèriques i, per tant, el patrimoni vitivinícola de Catalunya.

 

Un patrimoni sobre el qual créixer i desenvolupar una viticultura i enologia en present i en futur, garant de la identitat i l’excepcionalitat dels nostres vins, de la nostra història, del que vam ser, el que som i el que sere.

 

 

El vino Clos Ancestral, con el Castell de la Bleda al fondo

El vi Clos Ancestral, amb el Castell de la Bleda al fons

 

Més de 2000 anys contemplen la viticultura al voltant del Castell de la Bleda, bressol Clos Ancestral, al cor del Penedès, on l’arqueologia ha desenterrat del passat vestigis ibers, romans, medievals i prefil·loxèrics, que proven el conreu de varietats com la moneu, arrencada dels braços de l’oblit per incorporar-la a la mescla d’aquest vi nou, nascut de pràctiques ecològiques envers la vinya.

 

 

Mirar cap enrere per seguir avançant. I és que el projecte de recuperació de varietats ancestrals transcendeix allò purament enològic. Amb aquestes varietats també recuperem i reivindiquem un patrimoni cultural i vinícola de Catalunya que reforça el nostre futur, perquè mostren un procés de maduració tardà i una capacitat natural de resistir les altes temperatures i la sequera. Varietats que es demostren necessàries davant la urgència del canvi climàtic. 

 

 

PROJECTE I COL·LECCIÓ DE VARIETATS ANCESTRALS

Vídeo sobre el projecte i la col·lecció de varietats ancestrals recuperades

 

 

Clos Ancestral 2019 és un vi ecològic en què a la moneu s’hi sumen, a la mescla, varietats autòctones com ara l’ull de llebre i la garnatxa, procedents de ceps d’entre trenta i quaranta anys, vinificades per separat per garantir el màxim potencial i expressió varietal. Per la seva banda, la moneu ha estat objecte d’un minuciós treball en què s’han utilitzat tenalles i àmfores en una part de la criança.

 

 

Castell de la Bleda. La Finca

Ubicada al cor del Penedès, la finca disposa de 16 hectàrees de ceps plantats sobre sòls profunds i de textura franca. Gran part de la vinya es destina a l’estudi de la moneu i està estructurat en parcel·les diferents per experimentar amb diferents sistemes de conducció i marcs de plantació. 

 

Del cupatge del Clos Ancestral, l’ull de llebre també procedeix d'aquesta ubicació, mentre que la garnatxa es conrea en una finca propera sota les mateixes condicions climatològiques.

 

 

El Castell de la Bleda, ubicado en el municipio de la Bleda, propiedad de Familia Torres

El Castell de la Bleda, ubicat al municipi de la Bleda, propietat de Família Torres

 

 

Clos Ancestral 2019. El Vi

D’intensitat mitjana a la vista, exhibeix un bell color granat, amb reflexos de cirera. En nas es mostra fragant i seductor, amb rics aromes florals i fruiters que naveguen entre la rosa silvestre i la frambuesa. El pas per boca és àgil, lleuger, suau, però amb una textura amable i molt sensual que allunya la seva identitat de l’aspecte poderós per aturar-se en una excelsa acidesa i una personalitat inusual que resulta inconfusible. Elegància i sofisticació que esdevé un pur plaer que sempre deixa amb ganes de més.

 

Retornar a la vida les velles varietats del passat no és només un exercici d’arqueologia vinícola, és un deure i una responsabilitat per als vins que han d’arribar, envers el nostre patrimoni i per garantir un futur amenaçat pels estralls del canvi climàtic. El futur era ahir.

 

 

El vino tinto Clos Ancestral (DO Penedès), elaborado con las variedades: Moneu, tempranillo y garnacha

El vi negre Clos Ancestral (DO Penedès), elaborat amb les varietats: moneu, ull de llebre i garnatxa.

 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't