Claus per menjar de forma sostenible sense gastar més

bnner

Per: Toni Ulled, beeletter.org   

Menjar bé per a tu i per al planeta no ha de ser car. Adoptar una alimentació més sostenible pot millorar la teva salut, reduir l'impacte ambiental d'allò que consumeixes i, en molts casos, ajudar-te a estalviar. Aquí tens algunes claus pràctiques i realistes per fer-ho sense complicar-te, ni arruïnar-te.

Què és menjar de manera sostenible?

Significa triar aliments que tenen un impacte ambiental menor, que respecten els cicles naturals, promouen el benestar animal i són justos amb els productors. També implica reduir el malbaratament, prioritzar productes de proximitat i minimitzar el consum de carn industrial o aliments ultraprocessats.

Per què és important ara?

L'alimentació representa fins a un 30% de la nostra petjada exològica. En un context de crisi climàtica, pèrdua de biodiversitat i encariment de la cistella bàsica, canviar la manera com mengem és una de les eines més poderoses —i accessibles— per reduir l'impacte ambiental i construir un sistema alimentari més just i resilient.

1. Compra menys, però millor

Una alimentació sostenible no es basa a comprar productes cars, sinó a ser més selectius. Reduir el consum de carn i productes processats i centrar-te en aliments frescos, de temporada i locals és una manera eficaç d'estalviar i menjar millor.

Per exemple, un estudi del Ministeri d'Agricultura d'Espanya va revelar que les llars desaprofiten més de 1.200 milions de quilos de menjar a l'any, especialment fruites, verdures i pa. Planificar les compres pot reduir aquest malbaratament i la factura.

2. Dona protagonisme als llegums

Les llenties, els cigrons o les mongetes són barates, riques en proteïna, fàcils de conservar i amb molt baixa petjada ambiental. Substituir part de la carn per llegums no només és saludable, també redueix significativament el teu impacte climàtic. És per això que la FAO promou el conreu i el consum com a estratègia clau de sostenibilitat global.

3. Tria fruita i verdura de temporada

Consumir productes de temporada i locals redueix la petjada de transport, dona suport als agricultors propers i tenen més bon sabor. A més, solen ser més barats i abundants quan estan al seu moment òptim. Si no saps què és de temporada, aquesta web de la Generalitat t'ho mostra per temporades i mesos.

Lechugas del huerto de Familia Torres, que abastece el restaurante Celleret.
Enciams de l'hort de Familia Torres, que abasteix el restaurant El Celleret. 

4. A l'engròs i sense embolcalls innecessaris

Comprar a l'engròs et permet ajustar les quantitats a les teves necessitats reals, evita envasos d'un sol ús i moltes vegades resulta més barat. A més, t'ajuda a reduir el malbaratament alimentari a casa. Busca botigues a l'engròs al teu barri o als mercats locals. Algunes fins i tot permeten que portis els teus envasos.

5. Cuina més, malbarata menys

La sostenibilitat comença a casa. Fer servir les sobres, congelar racions, aprofitar parts «lletges» de les fruites i les verdures o preparar brous amb les restes són pràctiques senzilles que redueixen els residus i multipliquen les possibilitats de la teva compra. A més, aplicacions com ara Too Good To Go també permeten aprofitar excedents dels comerços a preus baixos.

6. Carn: menys quantitat, més qualitat

No es tracta d'eliminar completament el consum de carn, sinó de reduir la freqüència i prioritzar la qualitat davant de la quantitat. Menys carn industrial i més producte local, de ramaderia extensiva o ecològica. Per exemple, l'organització ProVeg Espanya ofereix recursos per reduir el consum de carn sense perdre nutrients ni sabor.

7. Pensa en global, compra local

Elegir productos cultivados cerca de ti ayuda a reducir emisiones por transporte, fortalece la economía local y promueve prácticas más responsables. Los mercados de agricultores o cooperativas agroecológicas son buenas opciones. ¿Un ejemplo? El movimiento La Colmena Que Dice Sí conecta productores locales con consumidores urbanos. 

8. Mira les etiquetes (però amb sentit comú)

Certificacions com a ecològic, comerç just o benestar animal poden orientar-te cap a tries més responsables, encara que no sempre són garantia absoluta. És ideal combinar-les amb informació sobre l'origen i la forma de producció. Guies com les de Carro de Combate us ajudaran a interpretar què hi ha al darrere de cada segell.

Alcachofas del huerto de Familia Torres 
Carxofes de l'hort de Familia Torres

Menjar sostenible no és elitista, és intel·ligent

Una alimentació més responsable no ha de ser cara ni complicada. Moltes vegades és més aviat una qüestió d'organització, criteri i voluntat. Menjar millor també és una manera de cuidar la teva salut, el teu entorn i la teva economia.