5 VINS PER DONAR LA BENVINGUDA A LA TARDOR

5 denominacions d'origen - 5 històries per explicar
Després d'un estiu càlid, que ha batut tots els rècords de temperatura mitjana, mai ens havia vingut tant de gust acollir-nos als braços de la tardor. I per celebrar-ho, us proposem cinc vins de cinc denominacions diferents i de singularitat inevitable.

Àpat de tardor a l'aire lliure tot gaudint d'una copa de vi negre.
Clos Ancestral Blanc (DO Penedès): per a paladars aventurers i ments de curiositat sostenible
- L'elaboració d'aquest vi és el resultat d'una tasca d'arqueologia ampelogràfica per tornar-nos un patrimoni perdut en el temps. Varietats que han donat mostres d'un gran potencial enològic i una resistència natural als efectes del canvi climàtic, com la forcada.
- El Clos Ancestral vesteix de groc pàl·lid, net, lluminós. Delicat i seductor, ofereix una simfonia d'aromes fruiteres. En boca és fresc, vivaç, sucós i amb polpa fina. L'aportació de la xarel·lo, també autòctona, li atorga aquell record herbaci que ens ancora al Penedès.
- Pel que fa a la gastronomia, el vi augmenta l'aspecte sensorial dels plats amb ingredients senzills, poc condimentats, com ara mariscs crus o fregits, ostres amb petxina, gambes, i peixos a la planxa. Reminiscències de les últimes llums de l'estiu.

Clos Ancestral Blanc, elaborat amb les varietats forcada i xarel·lo de la DO Penedès, propietat de Familia Torres.
Salmos Vi de Vila (DOCa Priorat): per a amants dels clàssics nous
- El Salmos posa l'accent al seu origen geogràfic, i s'empara sota la denominació de Vi de Vila i Porrera com a casa seva. Us recordem que el Vi de Vila és la denominació d'un vi obtingut a partir del raïm procedent de les parcel·les vitivinícoles que pertanyen a la Denominació d'Origen Qualificada Priorat, incloses dins d'una mateixa zona de producció o vila, que en el cas de Salmos és Porrera.
- El Salmos és un cupatge de garnatxa, que aporta sensualitat al vi, i carinyena, que li dona cos i estructura. Així, ens regala la vista amb un robí obscur, preciós i cobert. En nas, destaca la intensitat i l'expressió fruital amb fruits negres madurs, cassís, confitura de mores i tocs minerals i d'espècies). En boca és delicat però saborós, de taní vellutat i rodó. De cos ferm i amb gran personalitat, ben estructurat, amb un final elegant i persistent.
- Segella un acord amb el teu cantó més hedonista i acompanya un filet de vedella, com a complement a un arròs cremós de verdures.

El Salmos és un vi negre elaborat amb les varietats garnatxa o carinyena, propietat de Familia Torres.
Purgatori (DO Costers del Segre): per a aquells que cerquen la sorpresa en els vins de les denominacions petites.
- El Purgatori, malgrat el seu recorregut curt des de la seva creació, s'ha fet creditor de reconeixements diversos. I és que, des del 1770, els monjos de l'abadia de Montserrat es van instal·lar a la finca, i van treballar la terra per abastir d'aliment la diòcesi i per sadollar la set.
- El Purgatori exhibeix un color cirera abismal, en nas mostra intenses notes florals i fruiteres (violetes, cassís), embolcallades en un halo de matoll mediterrani que recorda la farigola. La fusta sedueix des del fumat i les espècies (cacau), i crea d'aquesta manera una complexitat i uns ports elegants. En boca té intensitat i volum.
- El Purgatori, elaborat amb garnatxa i carinyena, marida a la perfecció amb uns canelons.

El Purgatori és un vi negre elaborat a la DO Costers del Segre, amb les varietats garnatxa i carinyena, propietat de Familia Torres.
Pazo das Bruxas (DO Rías Baixas): per als romàntics que troben que l'Atlàntic és el seu lloc al món.
- El Pazo das Bruxas allotja en el seu ser la broma dels boscos i la salinitat de la mar. La mitologia i el folklore gallec encarnats en la figura de les bruixes, que, amb els seus encanteris i danses, connectaven amb les deïtats de la natura per obtenir-ne favors en forma dels fruits més bons.
- El Pazo das Bruxas rendeix homenatge i reivindica el fet ancestral, des del seu groc brillant i els rivets daurats. I des del seu nas intens, ens condueix a un món de flor blanca, cítrics i fruita d'os fresca, per culminar en una boca amable, però d'acidesa ferma que perdura en un final llarg i saborós.
- L'atemporalitat del maridatge albariño - ostres i/o musclos amb mínima intervenció culinària, ens redueix al llegat celta que ens descobreix un passat espiritual, on el terra i el cel s'uneixen irremissiblement per les pràctiques culturals ancestrals.

El Pazo das Bruxas és un vi blanc elaborat amb la varietat albariño a la DO Rías Baixas, propietat de Familia Torres.
Malpastor (DOCa Rioja): Per a pioners a la recerca de novetats
- Una de les últimes incorporacions a Familia Torres vesteix d'ull de llebre de La Rioja. Un vi elegant que reuneix tipicitat i modernitat, on la fruita varietal i la subtilesa del roure es troben en perfecta harmonia. El Malpastor ens remunta als primers pastors que es van dedicar al conreu de la vinya, i sovint van deixar el ramat a la seva sort. Pioners d'esperit aventurer que molts anomenaven els "mals pastors".
- Ens trobem davant d'un vi d'intensitat fragant; amb aromes fruiteres i espècies, i aquestes notes delicioses que ens recorden el pa torrat. De taní vellutat i sucós, perfilat subtilment per la criança en fusta, sense marcar en excés, i que dona el protagonisme a l'esperit varietal. En boca es presenta madur, amb cos i bona acidesa, rodó.
- Versàtil com pocs, s'adapta als plats més clàssics com les tapes, entre d'altres.

El Malpastor és un vi negre de la varietat ull de llebre de la DOCa Rioja, propietat de Familia Torres.
Mentre la vinya torna el verd en ocre, tenyeix el paisatge, i l'impregna d'aquesta nostàlgia estranya que ens envaeix; és el moment del canvi d'armari i, per què no, de la conceptualització de propòsits nous que enriqueixen l'ànima i el paladar. Afegeix aquests cinc vins a la teva llista i fes de la teva tardor la teva estació més desitjada, sempre amb moderació.