Microvinificacions

Parlem amb Mireia Torres, enòloga; gerent de Jean Leon i responsable dels vins de la DOQ Priorat de la família, perquè ens expliqui què són i per a què serveixen les micro vinificacions que Torres duu a terme en una nova planta creada a aquest efecte.

El resultat? Fascinant.

Un equip d'entre tres i set professionals - [en funció de l'època de l'any] - centralitzen en el nou celler els projectes d'investigació que realitza Bodegues Torres des de fa dues dècades.

Avui, lesprincipals línies d'investigació s'ocupen de la recuperació de varietats ancestrals, l'adaptació de la vinya a l'efecte del canvi climàtic, l'aïllament i caracterització de llevats autòctons, així com la millora en els mètodes d'anàlisi i en el procés d'estabilització i conservació del vi.

Però anem per parts, com a concepte, què són i per a què serveixen les micro vinificacions? Mireia Torres ho explica molt clar:Les micro vinificacions són elaboracions de vi en petits volums. Són necessàries quan es volen fer assajos amb diverses repeticions en condicions controlades i també són molt útils quan es parteix de molt poc raïm com és el cas d'algunes varietats ancestrals.

Imatge

Com neix el projecte, Mireia?A Miguel Torres s'han dut a terme micro vinificacions des dels anys 80. No obstant això, el nombre s'ha anat incrementant al llarg dels anys arran dels nombrosos projectes de R + D + i que hem fet. Avui en dia estem fent un aproximat de 250 microvinificacions per verema. Cal tenir en compte que com més petit és el volum vinificat, més fàcil és que la mostra s'oxidi i l'assaig no surti bé. Gràcies a la nova planta podem operar en condicions òptimes.

Què busquem?Actualment estem fent assajos de molts tipus. Algunes vinificacions són per veure el resultat final de proves que es fan a la vinya o de varietats ancestrals més adaptades al canvi climàtic. Altres vinificacions són amb llevats autòctons, aïllats de les nostres vinyes i que hem seleccionat per que aporten al vi un caràcter especial, a més de fermentar adequadament.

Varietats Ancestrals. Ens ho expliques?El meu pare va iniciar la línia de recuperació de varietats en els anys 80. Amb els anys hem anat millorant algunes tècniques, com l'eliminació de virus en el procés de reproducció in vitro (en col·laboració amb l’INRA de França) i hem anat incorporant nous individus a la col·lecció. Actualment tenim més de 48 varietats catalanes conegudes, 40 varietats catalanes desconegudes (demostrat per anàlisi ADN mitjançant micro satèl·lits) i d'aquestes últimes hi ha 10 que pel seu potencial enològic estan en procés de certificació.

Podem parlar del celler com un laboratori d'idees...Així és. El nostre objectiu i la nostra realitat, és que tots i cadascun dels col·laboradors sigui un laboratori d'idees, sigui quin sigui el departament en el qual desenvolupa la seva tasca. Volem donar un gran impuls a la innovació, fomentant aquesta nova cultura d'empresa.

Entenc que podem esperar edicions especials en el futur. Què ens pots avançar?Ufff ... no puc avançar molt que després em renyen ... .jajaja. El que sí puc avançar és que tenim resultats excel·lents amb algunes varietats ancestrals catalanes recuperades i que en un futur sortiran més vins elaborats amb elles.

Imatge

Entre tant tecnicisme, fascina descobrir una tasca que a hom, que és un romàntic, li sembla d’allò més idealista. I això mola. Innovació i passat. Velles vinyes, vins nous ... Esperem els resultats en candeletes!


Rafa Moreno