MASTERS OF WINE
Com a màxima distinció formativa de tots aquells amants del vi, el Master of Wine (en endavant, Mow) s'han format per concebre una visió del món vi global i polièdrica. Uns coneixements que aprofundeixen en tots els processos del vi com elaboració i com a sector: viticultura, enologia, somelieria... i que engloba un conjunt de professionals que orbiten des d’educadors i periodistes a enòlegs, comerciants i ambaixadors de marques.
.
Una visió transversal del món de la vinya que encarna a la perfecció Fernando Mora, MoW i enòleg de Cellers Frontonio. De la seva mà hem conegut les particularitats d'una distinció que pocs tenen al nostre país.
Podria semblar tota una fita (que ho és) la transició d'amant del vi a MoW. No obstant això, per a Fernando Mora, la transició va sorgir d'allò més natural:
“En una visita enoturística a 2008 amb la meva dona a la Rioja em vaig enamorar del vi visitant el museu de Vivanco. A la sortida li vaig dir que faríem vi. 6 mesos després estàvem trepitjant raïm en una de les habitacions del nostre pis de 80m2 a Saragossa. Tan sols un any més tard vaig començar a elaborar i vendre alguns vins, i a formar-me de manera autodidacta.”
Però per natural que fos, la transició a MoW no va ser gens fàcil, encara que sí apassionant. Pel camí, més de tres anys d'incomptables hores d'estudi i lectura, quilòmetres caminats per les principals zones vinícoles, milers de vins tastats i centenars de converses amb rostres experimentats dels que se n’ha d’aprendre a peu de cep. El grau d'implicació i voluntat és clau per a formar-se com MoW. Una distinció formativa que, més enllà de la càrrega lectiva necessita d'una passió i convenciment que només el món del vi pot oferir.
Un enriquiment personal ple que, però, comporta certa càrrega de responsabilitat a causa de l'impacte mediàtic que porta amb si el títol. Una atenció que conviu amb innombrables hores de feina que Fernando distribueix al llarg del dia fent equilibris:
“Un 35% del meu temps estic de viatge, un altre 30% entre cellers i vinyes; i la resta gaudint amb la meva dona, i si és amb vi, molt millor. M'agrada gaudir de la bona taula i sobretot m'encanta envoltar-me de gent i treballar en equip.”
[[{"fid":"17979","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":1437,"width":980,"style":"height: 733px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Fernando Mora, un dels dos Master of Wine espanyols de 2018
Aquesta responsabilitat descansa en gran mesura en la projecció internacional dels vins del nostre país i a crear solucions des de la perspectiva d'un profund coneixement del món del vi; encara que com diu Fernando "això depèn molt del MoW". Però sí convergeix en la necessitat de comunicar i fer-ho bé. "El vi és cultura, història, ciència i art, i és la nostra obligació ajudar a que el coneixement flueixi entre els diferents actors que conformen el sector. Les coses cal fer-les i donar-les a conèixer".
Si bé convenim amb Fernando que aquesta responsabilitat és compartida amb els cellers, que han d'adaptar els seus missatges als diferents receptors dels mateixos: "No podem explicar el mateix a un grup de joves que volen gaudir d’una tarda d’estiu en la visita d’un celler, motivats per la curiositat, que a un periodista especialitzat que vol conèixer el pH de cada vi. "
[[{"fid":"17980","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":904,"width":1778,"style":"height: 254px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Miguel Torres Maczassek (director general de Família Torres) conversant amb Fernando Mora (Master of Wine 2018) en el tast de varietats ancestrals de Saló de Gourmets, organitzat per Família Torres el passat 7 de maig a Madrid.
Sens dubte, elaboradors i MoW hem de comunicar la nostra passió, la dedicació i l'esforç que amaga cada ampolla de vi. Un patrimoni mil·lenari que hem de cuidar. Un patrimoni "fet per persones per a persones".
Pel que fa al futur, Fernando augura una lluentor especial dels vins espanyols de qualitat, apostant per les nostres vinyes i diversitat de terroirs. Compartim amb Fernando, a la vegada, la preocupació pels efectes del canvi climàtic envers la vinya.
“Les vinyes s'han mogut de les muntanyes a les valls i potser veiem com tornen a la muntanya.”
Abans de finalitzar, Fernando ens confessa els seus preferits en una carta ideal:
• Escumosos de mètode tradicional amb tensió i bona acidesa.
• Blancs verticals amb un toc de fusta.
• Negres lleugers amb criances no invasives; uns quants garnatxes.
• Negres clàssics de llarga criança amb temps en ampolla.
• Vins de criança biològica.