Maridatges de sofà... i manteta

Els dies s'escurcen i les nits comencen a ser més fresques. La vinya canvia de color per recordar-nos amb tonalitats que van des del groc pàl·lid fins al grana, que la tardor ja és aquí i l’hivern ens espera tot tombant la cantonada.

Enrere queda l'estiu i la cuina fresca, lleugera i sense massa artificis que hem maridat amb els vins blancs o negres lleugers de Torres que, ben fresquets, ens van ajudar a suportar la calor.

Amb el canvi d'estació, però sobretot de temperatura, el cos ens està demanant una altra cosa. Esperem el cap de setmana per anar a menjar els macarrons, el brou, la carn d'olla o l'estofat de la mare o de l'àvia. I que no se'ns oblidi el "tupper"!

Són el que anomenem "plats de cullera" i que els americans anomenen "comfort food". Segons la socorreguda Viquipèdia, el "comfort food" és aquest menjar preparat de forma tradicional, casolana, que ens evoca certa nostàlgia, ens proporciona no només reaccions agradables al paladar sinó també una reacció emocional agradable.

Per descomptat que cada país o regió té el seu propi "comfort food". Podem afirmar que cada un de nosaltres tenim el nostre propi "comfort food", a causa d'aquest component de seguretat emocional que ens transmet.

Sembla obvi que davant aquests estofats i rostits els negres governaran en solitari. Però ja sabeu que ens agrada transgredir el que més obvi sembla i veurem que amb certs plats un bon blanc amb criança tindrà el seu lloc.

Com pensàveu acompanyar aquests canelons casolans amb aquesta capa cruixent de formatge gratinat? Us proposem fer la prova amb Atrium Chardonnay. I és que un bon Chardonnay amb criança, total o parcial, us emocionarà.

Però on els negres imposaran el seu criteri seran en tots aquells plats de carn de cocció lenta.

Per clàssics de tardor com estofats proposem vins poc tànnics o amb tanins madurs ja que el greix i els sucs de la carn quedaran integrats en la salsa del plat.

Per als plats en què els bolets tinguin una destacada presència, els merlots seran una de les varietats recomanades, però Garnatxes i Carinyenes mediterrànies i Tempranillos amb cert envelliment també seran bons acompanyants d'aquests menjars alhora tradicionals i reconfortants. ¿Opcions? Atrium Merlot, Celeste, Salmos, Gran Sangre de Toro ... Feu la prova!

Si per contra preferiu Tempranillos amb més empenta, o un bon Cabernet on la càrrega tànnica pròpia tingui una destacada presència, els rostits suavitzaran aquesta característica. Ibèricos, Coronas o Atrium Cabernet funcionaran de meravella.

I per cert, sabíeu que els tanins desapareixen com per art de màgia amb les lleguminoses com llenties, cigrons i mongetes?