LA PODA EN VERD

De les múltiples atencions i cures que demana la vinya, posem el focus en la poda en verd i en els diferents treballs que comporta (a diferència de la poda hivernal), com també en els objectius que persegueix.
Quèés?
A totes les vinyes i finques de la Família Torres es fan diferents tasques envers la vegetació de la planta, durant el seu cicle anual vegetatiu, per tal d’assegurar una producció controlada de baies sanes i de qualitat. Parlem de poda “en verd” perquè les parts eliminades són d’aquest color, i es deixen a banda les parts lignificades i convertides en fusta.

Vinya Mas La Plana, a Pacs del Penedès, propietat de Família Torres.
Por què?
L’objectiu principal consisteix a eliminar els brots secundaris, com també els pàmpols nascuts del tronc i per sota els braços (coneguts com a xucladors) per assegurar una correcta concentració de saba i l’acumulació de nutrients en els pàmpols seleccionats durant la poda d’hivern.
Igualment, es persegueix controlar el creixement de la vegetació de la vinya per afavorir una correcta exposició al sol dels diferents òrgans vegetals i dels carrassos, per facilitar l’execució d’altres tasques a la vinya.
Com?
A diferència de la poda d’hivern, la poda en verd consisteix en tasques diferents que cal fer durant el cicle anual de la planta, tot posant el focus en aspectes diversos. Els noms d’aquestes tasques són populars i pertanyen al patrimoni cultural de cada zona, i, per tant, poden diferir entre si:
- Esporga: es du a terme després de la brotació i requereix l'eliminació dels brots xucladors que han aparegut a la fusta vella, el tronc i els braços de la planta, perquè aquests no produeixen cap fruit.
- Espuntament: Tdesprés de la floració, es talla (espunta) l’extrem superior dels pàmpols. La raó és que les hormones de creixement es concentren en aquestes “puntes”. En ser eliminades, s’anul·len els senyals químics, amb la qual cosa es frena el desenvolupament dels pàmpols, i per tant es facilita el brot enèrgic dels nets (sarments secundaris o brots que surten anticipadament , al mateix any de formació de les gemmes).
- Escabellament: tasca que es du a terme poc després de l’espuntament per evitar l’aparició de pàmpols nous.
- Despampolat: consisteix a eliminar de fulles dels pàmpols per gestionar d’aquesta manera la densitat de la vegetació per tal d’afavorir la circulació de l’aire, i evitar així possibles malalties fúngiques.

Vinya Mas La Plana, a Pacs del Penedès, propietat de Família Torres.
La data de despampolat té un impacte enorme en la formació dels carrassos, per la qual cosa existeixen tres moments en què es pot dur a terme: durant la floració, el quallat o a la maduració.
El control del vigor de les parts vegetals permet la circulació de l’aire, una exposició solar correcta i una òptima concentració de sucre, aromes, color i sabor del raïm; i garanteix d’aquesta manera que la matèria primera que després esdevindrà vi és de la màxima qualitat possible.