LA GRAN IMPORTÀNCIA DE LA PODA

D'entre totes les tasques que requereix la vinya durant el seu cicle vital, la poda és una de les més importants. I és que d'una poda feta correctament en dependrà que la producció del raïm sigui de qualitat i, a més a més, que la planta quedi preparada per a l'any següent.

Fent tasques de poda a Mas La Plana, propietat de Família Torres
Però més enllà del que és evident, per què podar? A tall de resposta sintetitzada, hi ha cinc raons principals:
- Reduir el vigor natural de la planta perquè centri els seus esforços en la producció del fruit. Cada varietat posseeix un vigor determinat. La tasca del viticultor és que s'ha d'adaptar a la força productiva natural de cada cep, i controlar atentament el seu desenvolupament vegetatiu. Perquè una vinya abandonada suposaria el creixement descontrolat de la planta, i podria arribar a impossibilitar la seva recuperació en cas que el seu vigor hagi estat exagerat.

Fent tasques de poda a Mas La Plana, propietat de Família Torres.
- Controlar i limitar la producció de carrassos per obtenir-ne la màxima qualitat.La producció es controla segons el nombre de borrons que es deixen durant la poda. Com a regla general, es mantenen el mateix nombre de borrons que l'any anterior. En cas que els ceps s'hagi vist debilitats, el nombre de borrons es redueix per tal que l'any següent s'enforteixi, tot sacrificant part de la producció de raïm. Al contrari, si el cep mostra un excés de vigor, cal augmentar els borrons per reduir el vigor de les parts vegetals.
- Trobar l'equilibri entre la quantitat de vegetació i la càrrega de fruit. Per a una producció de qualitat a les nostres vinyes resulta essencial determinar l'equilibri entre els pàmpols i els òrgans vegetatius, els reproductius, les fulles i les inflorescències que s'hi desenvolupen, que acaben essent els carrassos. Un excés d'intensitat vegetal suposaria que els carrassos veurien reduïdes les seves aportacions i generarien un contingut baix de sucre i un raïm poc madur.

Treballs de poda manual a la vinya de la DO Penedès, propietat de Família Torres
- Millorar l'exposició solar de pàmpols i carrassos.Una exposició solar correcta és determinant per a una òptima maduració del fruit i un ombreig excessiu podria provocar un desequilibri entre carrassos verds i altres de madurs.
Els raigs ultraviolats tenen un impacte directe sobre la pell del raïm, i afavoreixen la síntesi dels tanins i el material colorant, com també els diferents components aromàtics presents a les pellofes.
- Una comoditat més gran i facilitat en el conreu.Una poda correcta manté controlada la quantitat de material vegetatiu, afavoreix la circulació de l'aire i l'exposició del fruit.

Treballs de poda manual a la vinya de la DO Penedès, propietat de Família Torres
Si voleu saber més sobre la poda, de la mà de Miguel Torres Maczassek (5a generació de Família Torres), us animem a veure el vídeo d'un matí de poda al Penedès.
Com veiem, en realitat, hi ha un principi que regeix la poda de la vinya: la cerca de l'equilibri vegetatiu i productiu. Un equilibri que requereix coneixements i experiència. Experiència artesana per tal que la natura ens atorgui el seu favor.