JOAN FRANCESC FARRÉ

Des de la seva experiència, coneixement i amor per l'ofici, col·laboradors com en Joan s'han erigit com els guardians, gestors i continuadors del bon nom dels nostres vins; un llegat, una manera d'entendre la vida i el vi com a concepte únic i indivisible.
La infància de Joan Francesc és pur vi, i la terra sota els seus peus història viva del potencial d'una comarca que sempre ha viscut dels fruits del camp i de l'esforç de la seva gent. Potser per això els records li vénen rabent, i s'amunteguen a la boca, precipitats i passionals:
'Recordo vinyes de garnatxes i macabeu; el petit i dolç gra de les baies, el pa amb vi negre i sucre per berenar. Aromes de farigola i terra... I els ocells, que surten espantats de la vinya a l'arribar nosaltres!'
El lligam li ve de família. Així, l'avi de Joan, Joan Farré Prats, s'erigeix com a detonant emocional i transmissor del respecte que l'agricultura mereix.
[[{"fid":"18794","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":614,"width":911,"style":"height: 337px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Joan Francesc Farré, durant la passada verema a la finca de l’Aranyó (DO Costers del Segre)
‘El meu avi sempre em deia: a la terra no la pots enganyar. Si la cuides, ella respondrà en conseqüència. ‘
Tornant al present, en Joan reflexiona sobre l'aposta per la DO de la Família Torres. 'Sens dubte suposa un gran impuls. Un col·laborador de primera per fer pujar el reconeixement d'un territori dur, singular i una mica oblidat. '
És per això que li demanem una breu descripció, pels desconeixedors de la regió, i les particularitats de la vinya. 'És una DO complexa, gran, amb diverses subzones. La nostra és la subzona més dura en clima: temperatures altes, pluviometria baixa i sòls molt pobres. La vinya només sobreviu oferint poc volum de raïm, però de gran qualitat, i molt sans’. Però aquests resultats requereixen d'una tasca sacrificada que transcendeix al celler i que necessita d'un dia a dia a peu de vinya. Un sacrifici que es veu recompensat cada matí.
[[{"fid":"18796","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":677,"width":1409,"style":"height: 240px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]
Celler Purgatori, ubicat a l’ històric Mas de l’Aranyó (s. XVIII), a Les Garrigues (Lleida).
‘El més bonic és veure sortir cada dia el sol, i veure sobreviure els ceps any rere any; un mecanisme que t’activa i incita a planificar les tasques que realitzarà l'equip cada matí. I pensar que tot aquest esforç es veurà embotellat en un vi que gaudirem...’
Acabada la verema, Joan.... 'Sí! La veritat és que la patim, però amb gratitud'. El pes de la responsabilitat va en cada cabàs... 'És un període on el raïm marca el temps. Hem de fer un seguiment de cada varietat per assegurar el moment òptim de collita per a cadascuna d'elles. Cada any és diferent, una aventura. '
No ens resistim a preguntar quin tipus de vi gaudeix algú que, com en Joan, ho sap tot. 'Un vi amb cos, complex, de llarg recorregut i que sigui viu; que no em constrenyi a esgotar la copa. Un vi amb identitat que m'expliqui el seu origen. '
És bo comptar en el nostre equip amb gent com en Joan. Autenticitat, esforç i experiència. El purgatori mai va estar en millors mans.
