Guia útil per als teus maridatges de vi [blanc] i formatge

Molts vins negres anul·len la delicadesa del formatge, alhora que els seus famosos tanins reaccionen negativament amb la sal i les proteïnes làctiques.
Els vins blancs, en canvi, gràcies a la seva acidesa aporten frescor i el seu caràcter afruitat contraresta la forta personalitat i sabor del formatge.
5 tipus de formatge, una infinitat de possibilitats:
1. Els formatges frescos
Per aquest tipus de formatges, de gust bastant neutre, els vins frescos, joves i poc complexos seran els companys ideals. ¿Varietats? A triar: Parellada, Chardonnay, Xarel·lo, Riesling, Verdejo ... En definitiva, Al gust de cadascú!
2. Formatges de cabra
Els de cabra tipus rul·lo o "crotin" van de meravella amb algun blanc d'acidesa viva que contrarestarà la natural acidesa de la llet caprina. Sauvignon Blanc o Verdejo són dues varietats molt indicades per a aquest tipus de formatge.
3. Formatges de pasta tova
En formatges com el Brie o el Camembert la crosta blanca produïda per fongs aporta unes notes molt característiques en contrast amb el seu cor cremós i molt làctic. El nostre suggeriment? Un Chardonnay lleugerament envellit, o per què no, un Moscatell sec, d’agradable post gust afruitat i amb la quantitat justa de sucre residual per compensar l'amargor de la crosta.
4. Formatges de pasta dura (curats)
Un espai per els negres. Els formatges envellits i curats de llet de vaca o d'ovella són els que millor accepten els vins negres. De tota manera, atenció als vins massa tànnics.
Potser les Garnatxes mediterrànies o els Ull de llebre amb criança seran millors companys per a aquest tipus de vins. Però si vols seguir en la línia dels blancs no dubtis en provar un Comté amb un Chardonnay de llarg envelliment, el seu post gust cremós compensarà la rusticitat del formatge.
5. Els formatges blaus
Els formatges blaus tendeixen a ser afins als dolços, semi dolços o generosos i aquí, els vins negres, també hi juguen. Tenim elecció: Garnatxa negra o blanca, Moscatell, Xarel·lo, Riesling, Parellada o un clàssic Porto, faran les delícies dels amants del Roquefort, Cabrales o Stilton.
Pensa, però, que sobre gustos no hi ha res escrit. Tens a la teva disposició una amplíssima gamma de formatges i de vins de tota classe i condició.
Gaudeix descobrint, juga i experimenta per trobar el teu maridatge perfecte!