Guia de Varietats Blanques

Són moltes i molt diferents, de manera que hem seleccionat a les varietats més comuns, així com a les més paradigmàtiques dins dels seus respectius grups descriptius.
Un passeig organolèptic on l'acidesa és la gran protagonista:
Fresques i Vibrants
Fruita blanca, fresca, notes cítriques i una acidesa nerviosa recorren l'ànima d'aquestes vibrants varietats.
· Albariño
· Chablis (Chardonnay sense fusta, França)
· Chenin Blanc
· Garnatxa Blanca
· Pinot Blanc
· Pinot Grigio
· Verdejo
· Verdicchio
Els Vins de Torres:
- Pazo das Bruxas. Albariño (D.O Rías Baixas)
- Verdeo. Verdejo. (DO Rueda)
- Rebels de Batea, col·lecció 7 Magnífics. Garnatxa blanca. (DO Terra Alta)
Lleugeres i Aromàtiques
Pura intensitat aromàtica. Fruita blanca, flors i espècies. Amb un pèl de dolçor procedent del sucre residual del raïm que les converteix en irresistibles.
· Chenin Blanc
· Gewürztraminer
· Riesling
· Torrontés
Els Vins de Torres:
- Viña Esmeralda. Moscatell i Gewürztraminer. (D.O Catalunya)
- Waltraud. Riesling. (DO Penedès)
Herbàcies/Vegetals
Varietats de cos lleuger/mig, acidesa punyent i aromes vegetals com herba, pebrot verd o espàrrecs.
· Sauvignon Blanc
· Vermentino
· Vinho Verd
El Vi de Torres:
- Fransola. Sauvignon Blanc. (D.O Penedès)
Rodones i cremoses
El seu pas per bóta crea intenses notes cremoses, de rebosteria, fruits secs i vainilla. Cavalls guanyadors que desterren mites sobre el poc favor de l'edat en els vins blancs.
· Chardonnay
· Rioja Blanc
· Sémillon
· Trebbiano
· Viognier
El Vi de Torres:
- Milmanda. Chardonnay. (D.O Conca de Barberà)
Dolces (varietats, estils i zones)
Parlem de varietats emprades en l'elaboració de vins dolços. Ideals per aperitius i postres.
· Malvasia
· Moscatell d'Alexandria
· Jerez
· Pedro Ximénez
· Porto (Blanc)
· Sauternes AC (Bordeus, França)
· Tokaji (Hongria)
· Veremes tardanes
· Vin Santo (Toscana, Itàlia)
· Vi de gel
El Vi de Torres:
- Moscatell Floralis. (D.O Catalunya)
Xarel·lo Vs Garnatxa blanca
Clima càlid Vs clima fred
A ulls (o nas!) d'un no professional, la influència del clima en la vinya potser sigui més fàcilment identificable en els vins blancs.
Vegem com:
En climes frescos i moderadament càlids, el raïm solen presentar una major acidesa, els intensos aromes varietals tendeixen a la fruita blanca (poma, pera) i les notes verdes es mostren presents. En boca són frescos i amb nervi.
Chardonnay
Per contra, en climes més càlids l'acidesa no és tan vibrant i el grau d'alcohol és superior. La fruita blanca deixa pas a la fruita d'os, una fruita més madura i la sensació en boca és més cremosa i opulenta.
Varietats negres per a vins blancs i viceversa...
Una curiositat ... sabíeu que algunes varietats blanques formen part del cupatge de vins negres i que algunes varietats negres s'utilitzen en l'elaboració de cava, xampany i vins blancs? Aquests últims són popularment coneguts com blanc de noirs.
Vegem tres exemples:
Pinot noir
La dama de les varietats negres forma part del clàssic cupatge per a l'elaboració de xampany, amb la chardonnay i la pinot meunier.
Trepat
Igual que la pinot noir a la Champagne, la trepat, (autòctona de la Conca de Barberà), s'utilitza com a base per a l'elaboració, en aquest cas, de cava.
Viura
També coneguda com macabeu, s'afegeix en petits percentatges al cupatge de grans vins negres de la DOQ Rioja. La seva presència aporta nervi i acidesa, donant consistència i vivacitat al conjunt.
Relacionats
4 varietats que [potser] desconeixes i que no t’hauries de perdre (I)