Guia de Varietats Blanques

Són moltes i molt diferents, de manera que hem seleccionat a les varietats més comuns, així com a les més paradigmàtiques dins dels seus respectius grups descriptius.

Un passeig organolèptic on l'acidesa és la gran protagonista:

Fresques i Vibrants

Fruita blanca, fresca, notes cítriques i una acidesa nerviosa recorren l'ànima d'aquestes vibrants varietats.

· Albariño

· Chablis (Chardonnay sense fusta, França)

· Chenin Blanc

· Garnatxa Blanca

· Pinot Blanc

· Pinot Grigio

· Verdejo

· Verdicchio

Els Vins de Torres:

  • Pazo das Bruxas. Albariño (D.O Rías Baixas)
  • Verdeo. Verdejo. (DO Rueda)
  • Rebels de Batea, col·lecció 7 Magnífics. Garnatxa blanca. (DO Terra Alta)

Lleugeres i Aromàtiques

Pura intensitat aromàtica. Fruita blanca, flors i espècies. Amb un pèl de dolçor procedent del sucre residual del raïm que les converteix en irresistibles.

· Chenin Blanc

· Gewürztraminer

· Riesling

· Torrontés

Els Vins de Torres:

  • Viña Esmeralda. Moscatell i Gewürztraminer. (D.O Catalunya)
  • Waltraud. Riesling. (DO Penedès)

Herbàcies/Vegetals

Varietats de cos lleuger/mig, acidesa punyent i aromes vegetals com herba, pebrot verd o espàrrecs.

· Sauvignon Blanc

· Vermentino

· Vinho Verd

El Vi de Torres:

  • Fransola. Sauvignon Blanc. (D.O Penedès)

Rodones i cremoses

El seu pas per bóta crea intenses notes cremoses, de rebosteria, fruits secs i vainilla. Cavalls guanyadors que desterren mites sobre el poc favor de l'edat en els vins blancs.

· Chardonnay

· Rioja Blanc

· Sémillon

· Trebbiano

· Viognier

El Vi de Torres:

  • Milmanda. Chardonnay. (D.O Conca de Barberà)

Dolces (varietats, estils i zones)

Parlem de varietats emprades en l'elaboració de vins dolços. Ideals per aperitius i postres.

· Malvasia

· Moscatell d'Alexandria

· Jerez

· Pedro Ximénez

· Porto (Blanc)

· Sauternes AC (Bordeus, França)

· Tokaji (Hongria)

· Veremes tardanes

· Vin Santo (Toscana, Itàlia)

· Vi de gel

El Vi de Torres:

  • Moscatell Floralis. (D.O Catalunya)

Xarel·lo Vs Garnatxa blanca

Clima càlid Vs clima fred

A ulls (o nas!) d'un no professional, la influència del clima en la vinya potser sigui més fàcilment identificable en els vins blancs.

Vegem com:

En climes frescos i moderadament càlids, el raïm solen presentar una major acidesa, els intensos aromes varietals tendeixen a la fruita blanca (poma, pera) i les notes verdes es mostren presents. En boca són frescos i amb nervi.

Chardonnay

Per contra, en climes més càlids l'acidesa no és tan vibrant i el grau d'alcohol és superior. La fruita blanca deixa pas a la fruita d'os, una fruita més madura i la sensació en boca és més cremosa i opulenta.

Varietats negres per a vins blancs i viceversa...

Una curiositat ... sabíeu que algunes varietats blanques formen part del cupatge de vins negres i que algunes varietats negres s'utilitzen en l'elaboració de cava, xampany i vins blancs? Aquests últims són popularment coneguts com blanc de noirs.

Vegem tres exemples:

Pinot noir

La dama de les varietats negres forma part del clàssic cupatge per a l'elaboració de xampany, amb la chardonnay i la pinot meunier.

Trepat

Igual que la pinot noir a la Champagne, la trepat, (autòctona de la Conca de Barberà), s'utilitza com a base per a l'elaboració, en aquest cas, de cava.

Viura

També coneguda com macabeu, s'afegeix en petits percentatges al cupatge de grans vins negres de la DOQ Rioja. La seva presència aporta nervi i acidesa, donant consistència i vivacitat al conjunt.

Relacionats

Com s’elabora el vi blanc

4 varietats que [potser] desconeixes i que no t’hauries de perdre (I)