Maridatges de risc: Entre l'amor i l'odi

Per Meritxell Falgueras

"Amb pa i vi es fa camí"

 

I és que menjant i bevent la vida es fa molt més agradable. És per això que a la sala dels restaurants fa temps que intenten que la suma de la part sòlida amb la líquida (recordem que també entra l'aigua, la cervesa o altres begudes) brilli més que per separat.

 

Però també podem harmonitzar el vi (hi ha gent que prefereix utilitzar aquest verb al de “maridar”) amb un bon llibre, bona companyia o una celebració.

 

La guerra del maridatge comença quan entren a batallar aquests soldats: all, ceba, api, i espàrrecs entre d'altres temuts aliments. Doncs per la seva personalitat gustativa és molt difícil congeniar-los  amb cap vi. Per això convenen plats amb diferents compostos perquè aquests menjars no estiguin condemnats a ballar en solitari. Necessiten d’un complement.

 

Hi ha quelcom en comú en tots els decàlegs dels maridatges: Sembla prohibidíssim fer combinacions amb vi i carxofa. Aquesta és temuda per un àcid que conté que es diu Cynarina. Però ara és temporada i ens ve de gust prendre-la amb els millors vins ...

 

Per sort el cèlebre sommelier Ferran Centelles ens va explicar a la seva ponència "Wine has new friends" emmarcada dins el Wine & Culinary, els seus últims descobriments en harmonies arriscades. Per exemple, les carxofes tenen menys cynarina si estan bullides. Fregides, fan que alguns vins sàpiguen més voluptuosos, i sobretot estimen els vins de Jerez.

 

"A l'auditori, ple de grans experts mundials del vi, van triomfar les sardines amb Gran Viña Sol i el maridatge de semblança de colomí amb Mas La Plana."

 

Les enquestes diuen que les combinacions que més sorprenen als comensals són les de contrast i un 25% per cent de les mateixes van ser dutes a terme amb formatge.

 

 

 

Insospitades parelles de ball

 

Els nous amics del vi són els ous que volen acabar amb la mala reputació que tenen: Això sí, com més cuinats més fàcil serà trobar una parella de ball a la que no trepitgi.

 

Els ous, les carxofes i el vinagre són amics o enemics del vi? És impossible categoritzar-ho,  però podem dir que estan a mig camí entre una història d'amor i... odi. Dependrà de la complexitat gustativa i la composició per trobar el seu equilibri.

 

Allò que mai serà “harmonitzable” són les males notícies que fan malbé la millor de les anyades, les males cares, l'avorriment i compartir una ampolla amb algú amb qui no tens feeling.

La resta és salvable si ho sabem gaudir. Perquè l'única regla dels maridatges és: no hi ha regles!

 

 

Meritxell Falgueras

 

 

 

 

 

 

 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't