LA RESTAURACIÓ ES REINVENTA

Mateixos Fogons, Nova Realitat, Major Il·lusió

La reobertura de restaurants sota estrictes normes sanitàries i higièniques; restriccions d'aforament i distància social, representa la perfecta metàfora, a petita escala, d'una nova realitat l'extensió de la qual arriba a tots els aspectes de la vida en societat.

 

Però, canvis de protocol a part, la tornada a l'activitat de la restauració suposa un reconeixement a la reactivació de l'intangible, de l'emocional. Perquè som éssers gregaris que necessitem socialitzar; compartir taula, estovalles i vi; xerrada, vulnerabilitats i seguretats, esperances.

 

La dialèctica del que és humà esdevé al voltant d'una taula. Menjar i beure bé, com a excusa per a la trobada. La creació d'un context amable que permet expressar-nos des del que som i aspirar, de manera lícita, al que volem ser. 

 

Imatge de l’espai exterior del Jardí Restaurant El Celleret (Pacs del Penedès)

 

 

Perquè restaurants, terrasses i tavernes, cellers i mercats, es disposen com taulers per al joc de la vida. Llocs que ens acosten i predisposen a l'empatia. Transcendeixen al concepte de 'negoci' per esdevenir temples d'humanitat. Petits universos on cada taula acull un món propi, efímer i rotatiu.

 

Són els i les professionals de sector hostaler que ens permeten gaudir d'aquests moments. Professionals que, lluny de resignar-se a la tancada, han renovat il·lusions, aprofitant les hores retingudes per realitzar un exercici de reflexió, reinvenció i innovació. Tot just tres mesos han estat suficients per a una revolució en usos i costums que, d'una altra manera, hagués portat diversos lustres.

 

Fent un esforç econòmic enorme, han posat en marxa projectes de digitalització de cartes; mètodes de reserva prèvia i formes de pagament. Enviaments a domicili que han transformat els estàndards de l'habitual i ràpida menjar take away, fent de les nostres comandes, experiències culinàries. Han perdut molt i han tornat per donar-nos-ho tot.

 

La seva activitat teixeix xarxes comercials i emocionals. Ens connecta amb els productes i aliments del nostre entorn. I és que la dificultat per al transport de mercaderies durant els passats mesos ha fomentat el consum de productes de proximitat, fent del que era una tendència, una nova i estable realitat.

 

 

Imatge de l’espai exterior del Jardí Restaurant El Celleret (Pacs del Penedès)

 

 

Articulen i tangibilitzen els nostres desitjos i necessitats més primaris. Aliment per cos i ànima. Són els amfitrions per a aquells que els visiten. La cara amable i saborosa que acull i acarona gent de tot el globus. Proveïdors de sensacions que nien en el nostre atàvic cervell reptilià.

 

És moment (i el clima acompanya) d'acudir de nou a la crida de la taula parada. La normalitat és nova, però les ganes són les de sempre, sinó més grans. Els nous protocols requereixen de nosaltres més paciència i consciència social. Un peatge menor si atenem a la recompensa de tornar a gaudir de la bona gastronomia.

 

Hem d'aprofitar l'oportunitat que ens ha brindat aquest stand by temporal per, de la introspecció i la reflexió, passar a l'acció i canvi d'hàbits envers els nostres congèneres en societat i el nostre entorn natural. La restauració assenyala el camí, i en els nostres passos està el transitar pel sender correcte.

 

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't