Converses de Vinoteca (IV): João Alcântara

"El vi és un producte emocional"

És l'autor d'una cuina brasilera que entrellaça la tradició i la creativitat, el plaer gurmet i la vida saludable, i que plasma els contrastos i mestissatges del seu país, el Brasil, en creacions que ofereix en els seus exclusius Sopars Itinerants Fogo. Ara s'embarca en un nou viatge: l'obertura del seu primer 'restaurant atelier' a Barcelona.

 

Al Brasil, hi ha cultura del vi?

Més aviat d'escumosos. Però el vi negre està començant a arribar amb força procedent, majoritàriament, de cellers espanyoles, xilenes i argentines. El cabernet sauvignon és el que té més presència.

 

Com a esportista i cuiner personal de grans atletes internacionals, estàs a favor de consum de vi?

És clar, perquè aporta alegria. És un producte emocional. Això afavoreix una bona salut mental que, al seu torn, repercuteix de forma positiva en la part física. El vi permet un equilibri entre l'ànima i el cos.

 

En cas de patologies com la diabetis, que tu pateixes, el seu consum no és difícil?

No, simplement cal ser prudent amb les quantitats i les mescles. Tot és qüestió de conèixer els equilibris.

 

També cuines amb vi?

Sí. Crec que el vi que m'agrada beure ha de tenir presència en els plats que cuino, per exemple, el meu arròs melós, algunes salses, etc.

 

Per cert, a Espanya ja s'està coneixent la teva cuina ...

És una cuina brasilera d'autor influenciada pel món i en la qual deixo les meves vivències i els meus sentiments. Vull transmetre l'alegria que caracteritza al meu poble, presentar al meu país, la seva gent i els seus productes. Vull donar a menjar cultura. La cuina brasilera és la gran desconeguda! És molt sana, àmplia i molt oberta a causa per climes, geografies i vegetacions molt diversos. També recull cultures, orígens i històries. Aquest mestissatge està present en sabors, textures i colors. És una gastronomia molt propícia a la creativitat. Cal descobrir-la amb la ment oberta perquè no té límits.

 

 

Per què vas triar Torres per acompanyar els Sopars Itinerants de Fogo?

Va ser un procés molt natural. Vaig assistir a les seves tastos, escolti als seus sommeliers i sabien transmetre perfectament l'essència dels seus beuratges, que completaven a la perfecció la meva cuina. Anem de la mà. A més, com a empresa familiar que és, Torres sap cuidar els petits i exclusius projectes com és el nostre.

 

Tindràs teus negres favorits.

Em decantaria per dos: El Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay i el Reserva Real de Torres, que m'impressiona des de la seva entrada en boca. També sóc un incondicional dels vins del Priorat, perquè tenen molta personalitat, respiren la seva terra.

 

El teu millor moment per gaudir d'una copa de vi...

Quan estic feliç i enamorat. Vaig a explicar un secret: amb la cuina no lligues, amb un bon vi, si.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't