Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia: un any de celebració que arriba al final

bnner

Per: Laura Conde, periodista

Catalunya ha estat el 2025 Regió Mundial de la Gastronomia, un reconeixement que culmina un any dedicat a reivindicar una de les cuines més riques, diverses i admirades del món. El títol, atorgat per l'International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT), distingeix regions amb una extraordinària riquesa culinària, que aposten per la sostenibilitat, la identitat cultural, la innovació gastronòmica i la cohesió territorial. En aquest sentit, Catalunya no només compleix amb escreix els requisits, sinó que els transcendeix, i demostra que la seva gastronomia va molt més enllà del plat: és també una forma de vida i un reflex de la seva història i territori. 

Durant els darrers mesos, Catalunya ha viscut un autèntic festí d'activitats que han acostat la cuina al públic local i internacional. S'han organitzat fires gastronòmiques, tallers, rutes per mercats i cellers, maridatges,  showcookings i jornades de producte, amb l'objectiu d'enfortir l'enllaç entre productors, restauradors i consumidors. Una proposta coral que ha valorat no només la gastronomia catalana, sinó també la dieta mediterrània, reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, i que troba en aquesta terra una de les expressions més completes.

La gastronomia catalana se sosté en tres eixos: producte, territori i cultura. Amb un clima privilegiat i una geografia que combina mar, muntanya, horta i plana, la regió presumeix d'un rebost únic. Des dels arrossars del Delta de l’Ebre fins a les vinyes del Penedès, passant pels oliverars del Camp de Tarragona o les pastures del Pirineu, cada zona aporta ingredients que defineixen un mosaic culinari extraordinari. L'herència pagesa, la saviesa transmesa de generació en generació i la creativitat d'un bon nombre de cuiners han convertit la cuina catalana en una de les més respectades del món.

Els productes amb denominació d'origen protegida (DOP) i indicació geogràfica protegida (IGP) són el millor exemple d'aquesta riquesa. L'oli de la DOP Siurana, afruitat i equilibrat, i el de la DOP Les Garrigues, intens i aromàtic, només són alguns exemples de la potent cultura oleícola catalana. Una tradició mil·lenària que avui dia continua més viva que mai, gràcies al bon treball de nombrosos productors, la saviesa dels quals s'ha transmès de generació en generació. 

Paletilla de cordero con verduras
Espatlla de xai amb verdures

L'avellana de Reus, l'arròs del Delta de l'Ebre i el de Pals o la pera de Lleida representen la fertilitat d'una terra generosa i diversa. Al Pirineu, el formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya resumeix la tradició làctia de muntanya, mentre que la mongeta del ganxet, la reconeguda patata de Prades, els calçots de Valls, la vedella dels Pirineus o els torrons d'Agramunt són icones de la gastronomia popular, aquella que aplega amics i familiars al voltant d'una taula. 

A aquests se sumen productes com la clementina de les Terres de l’Ebre, el pa de pagès català i les races de pollastre autòctones: el pota blava del Prat de Llobregat i el gall del Penedès, tots dos amb identitat geogràfica protegida. Tots aquests productes tenen segells de qualitat europea que en certifiquen l'origen i l'autenticitat, perquè, més enllà del sabor, són productes que expliquen històries d'esforç, de paisatge i de les persones que els fan possibles. 

A les taules catalanes, aquests productes es transformen en plats que combinen tradició i modernitat: suquets de peix, escudelles, arrossos, escalivades, pa amb tomàquet, carns de caça, verdures de l'hort, receptes de mar i muntanya i, per descomptat, una gran diversitat de postres elaborades amb fruits secs, mels o fruites locals. Tot plegat, de la mà d'una infinitat de cuiners que, dia rere dia, mantenen viu el receptari tradicional, des de les petites fondes familiars als grans restaurants de prestigi internacional. Cal no oblidar que El Celler de Can Roca i Gaudir han estat reconeguts com a millors restaurants del món a l'exclusiva llista de The World's Best 50 Restaurants. 

Arroz cremoso de verduras y setas
Arròs cremós de verdures i bolets

Tots aquests sabors troben al vi el company perfecte. Catalunya disposa d'onze denominacions d'origen vitivinícoles que reflecteixen la diversitat de la geografia: des dels blancs frescos i afruitats del Penedès fins als negres profunds del Priorat, els vins aromàtics de la Terra Alta o els de l'Empordà, de marcat caràcter mediterrani. Els escumosos elaborats sota la DO Cava i la més recent Corpinnat completen una oferta enològica de prestigi internacional. 

Berenjena escalivada con salsa tahina
Albergínia escalivada amb salsa tahina

Familia Torres, present en quatre d'aquestes denominacions, Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, comparteix la mateixa filosofia que ha inspirat aquest reconeixement: el respecte per l'origen i la cura de la terra. És per això que s'ha volgut sumar com a membre actiu a la xarxa Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia, amb l'objectiu de difondre una cultura i una manera de fer les coses que el 2025 ha posat la gastronomia catalana al punt de mira internacional.