El desborrament

Durant el mes de març, després del plor, es produeix una pujada de les temperatures (fins a aconseguir uns 10ºC), propícia per iniciar el període de desborrament:

El naixement de les gemmes que anuncien l'imminent creixement dels brots o pàmpols. L'anunci i la promesa d'un nou fruit, una nova collita.

[[{"fid":"17567","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":480,"width":480,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Com i quan?

Sol esdevenir durant el mes de març; quan les temperatures arriben a una mitjana d'uns 10ºC (fet conegut com a llindar de creixement), que l'activitat cel·lular de les gemmes es manifesta. És llavors quan dóna inici la primera etapa primaveral del cicle de la vinya.

Durant aquest procés, els incipients brots es despullen de l'"esborra"o "plomissol"; una mena de capa llanosa que fa d’agent protector durant l'hivern.


És en aquesta etapa del seu desenvolupament quan la vinya està exposada a les temudes gelades de primavera. Per això, els viticultors tracten de prevenir mals majors mitjançant una poda d'hivern tardana que retardi el desborrament; o bé mitjançant la utilització d'"estufes" que evitin una letargia eterna i freda.

[[{"fid":"17568","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":746,"width":1438,"style":"height: 259px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Desborrament d’un cep de cabernet sauvignon a la Finca Mas La Plana (El Penedès)

Quines condiciones entren en joc?

Factors climàtics, varietals, biològics i culturals determinaran la data òptima de desborrament.

  • El factor climàtic sembla elemental: La temperatura de l'aire és el principal factor que desencadena l'activitat biològica dels rovells. Es podria dir que el desborrament és la conseqüència dels efectes acumulats de les accions diàries de la temperatura durant l'hivern i començament de primavera.

  • La influència varietal també resulta clau per a determinar la data aproximada de desborrament; ja que no totes les varietats desborran alhora. A tall d'exemple, la riesling és de les varietats més tardanes en fer el desborrament.

  • Els factors biològics fan referència al vigor i la posició exacta del rovell al sarment. Així, els ceps que durant el cicle anterior haguessin arribat a un excessiu vigor; o bé no haguessin acumulat suficients reserves; patiran 1 desborrament tardà. De la mateixa manera la posició del rovell al sarment i el cep es signifiquen elementals, ja que el desborrament comença per l'extremitat dels sarments podats, per a posteriorment progressar fins a la base.

  • Ens referim a factors culturals com les activitats desenvolupades per l'ésser humà per influir en la data de desborrament: Com a exemple, retardar la sortida dels rovells mitjançant una poda tardana per prevenir els efectes de les temudes gelades de primavera; una pràctica comuna en regions fredes.

El desborrament ens torna a descobrir aquesta analogia que converteix al cicle de la vinya en una perfecta metàfora de l'esdevenir vital de l'ésser humà. Un cultiu tan antic com la pròpia civilització que, però, no deixa de sorprendre'ns i satisfer amb el seu fruit a paladars i ànimes per igual.

Un enginy de la naturalesa domat per l'home, el clima i la terra. Un regal en l'inici dels temps; una companya fidel que ens aporta tant amor com cures li prestem. L'ànima de la terra fermentada. El savi transcórrer del temps. Nèctar viu d'un fruit etern; per sempre, la vinya.