Converses de Vinoteca (III): Carlos Latre

Una entrevista de Gastronomistas

"El vi ha format part de la meva vida"

Quin va ser el teu primer vi, ho recordes?

Doncs crec que el meu primer vi va ser el vi de la cooperativa que bevien a casa, algun berenar amb pa, vi i sucre ... El vi ha format part de la meva vida ... Sempre ha estat present estar.

Quan va començar aquesta afició, amb aquell primer vi?

Realment va començar a casa meva, a la meva pròpia família, en celebracions i al voltant d'una taula. Un cop independitzat, vaig començar a descobrir vins, primer gràcies als del supermercat, que són fonamentals des del meu punt de vista, i més endavant vaig tenir la sort de conèixer a persones vinculades a aquest món que em van ajudar a enamorar-me d'ell.

La teva zona vinícola de capçalera és...

Per proximitat -jo vaig viure a Tarragona fins als 18 anys- les zones de Montsant, Conca de Barberà, Priorat i Tarragona són les que sempre tinc més presents.

Et fixes en el productor o en la denominació d'origen?

Al principi em fixava en la DO. Un cop ja he tingut més coneixement de cada denominació i les característiques, m’he fixat més en el tipus de raïm, en els productors, en les maneres de fer vi, etc.

La teva varietat preferida?

Sóc molt de garnatxa (la meva família procedeix del Somontano, de Siétamo, a Osca), tot i que m'encanten varietats com la syrah, alguns pinot noir i ulls de llebre meravellosos .... I en blancs m'apassiona el riesling i el chardonnay.

Tens algun vi fetitxe?

Hi ha un vi que m'apassiona. Penfolds, un vi australià que, des del meu humil punt de vista, està a l'altura dels grans vins mundials.

Ens recomanes un vi de Torres?

Li tinc molt afecte als vins de Torres. Els meus primers vins van ser Sangre de Toro, Coronas i Gran Coronas. I en blancs, Vinya Sol i Viña Esmeralda em van obrir les portes del món del vi. Li tinc molt afecte a aquest celler.

Quina és la teva enoteca de referència?

Tinc molts amics en aquest món i gaudeixo molt de llocs com el Celler de Gelida, de la meva amiga Meritxell Falgueras. També tinc la GRAN (i ho dic amb majúscules) sort de tenir molta afinitat amb amics del món del vi com el GRAN Víctor de la Serna, José Peñín i Luis Gutiérrez. Però el meu GURU en el món del vi, a més de bon amic, és QUIM VILA, de Vila Viniteca. Ell em va ensenyar moltes de les coses que sé del món del vi. I sobretot em va ensenyar a ¡GAUDIR!

I fas cas de les tendències?

És impossible no deixar-se arrossegar per les modes, però no em torno boig amb elles. Crec que cal descobrir els gustos de cadascú en aquest meravellós camí...

De copes o de tast?

Ambdues! Però sempre gaudint!

El vi té humor?

Molt!! El vi uneix, alegra, diverteix ... El vi sense humor crec que no té sentit. És una cosa que trobo a faltar de vegades. El món del vi és, de vegades, massa seriós. Cal treure ferro.

Recomana'ns un maridatge perfecte.

Amics, bones viandes, humor i vi ...

L'última copa, amb qui la prendries?

És la que no m'he begut encara... Però envoltat dels meus, sense dubte.