Conrear la terra cuidant la natura

Des del seu origen, el desenvolupament de l’activitat agrícola ha consistit a modificar els ecosistemes silvestres per obtenir aliments i productes destinats al consum humà. Una activitat que, perquè sigui sostenible i perdurable, ha de procurar l’equilibri entre l’aprofitament agrícola del sòl, el consum dels recursos que ens brinda l’entorn i el respecte a la natura i la biodiversitat que allotja.
Com destaca l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) en l’informe Construyendo una visión común para la agricultura y alimentación sostenibles, conservar la natura i protegir-ne la biodiversitat és la millor estratègia que podem portar a terme per garantir-nos l’accés als recursos naturals dels quals depèn l’agricultura.
Per això, la prioritat de l’agricultor responsable ha de ser garantir el manteniment i la millora dels ecosistemes silvestres, i reconèixer en la natura el seu millor aliat, en lloc de veure-la com un competidor ferotge pels recursos.
Els exemples dels múltiples serveis que els ecosistemes naturals brinden a l’agricultura són incomptables, començant pel seu paper irreemplaçable en la prevenció i la mitigació dels efectes negatius de la crisi climàtica. I a tot això vol contribuir el concepte d’agricultura regenerativa.
Es tracta de desenvolupar l’activitat agrícola des d’una visió holística, en unió amb la natura, on la barrera entre els ecosistemes silvestres i de conreu queda difuminada en benefici d’ambdós.
Es tracta d’aprofitar les possibilitats de simbiosi entre els camps i els hàbitats silvestres per promoure la capacitat de regeneració natural que tenen els sòls, mantenir i posar a disposició de l’agricultor els nutrients, afavorir l’adaptació al clima, reduir el consum d’aigua i eludir l’ús de plaguicides gràcies a la cooperació biològica.
En línia amb aquesta visió integral de la natura i la vinya, i seguint el lema de la casa, «Com més cuidem la terra, més bon vi obtenim», Família Torres aplicarà el model d’agricultura regenerativa de manera progressiva en totes les seves vinyes ecològiques, per contribuir, d’aquesta manera, al seu compromís ferm de reduir la petjada de carboni de les seves activitats en un 55 % el 2030 i tenir un impacte positiu en el clima (Climate Positive) a partir de 2050.

L’agricultura regenerativa proposa un canvi de paradigma basat en el conreu de la terra des del respecte a la natura, i en el cas de la vinya això es tradueix en un augment de la capacitat de resiliència als efectes adversos de l’escalfament global, la qual cosa pot donar lloc a una millora de la producció i a uns vins de més bona qualitat.
Amb la viticultura regenerativa s’estrenyen els llaços entre la vinya i la biodiversitat que acull, es millora la càrrega de matèria orgànica de manera natural i es potencia, alhora, la demostrada capacitat de les vinyes per actuar com a embornals de carboni, per compensar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que provoquen la crisi climàtica.