Mas de la Rosa, Vinyes Velles 2016 [DOQ Priorat]

El vi més heroic de Família Torres

“És un dels llocs més captivadors del Priorat, una vinya resguardada i amagada que s’obre davant del visitant com un amfiteatre. És sense cap dubte el nostre major tresor i ho té tot per veure néixer un gran vi”. Miguel Torres Maczassek.

 

 

 

Al Priorat més recòndit, amb Porrera en l'horitzó, s'oculten present, passat i eternitat en la imponent forma d'una vella vinya de ceps octogenaris. És petit, com les coses que importen. Com un ancià venerable que, en els seus a penes 1,9 hectàrees situades a 500 metres d'altitud, vesteix la seva ampelografia de garnatxa i carinyena, la unió varietal per antonomàsia del Priorat.

 

Mas de la Rosa (DOQ Priorat). “Un dels paratges més bells i recòndits del Priorat”. Miguel T. Maczassek

 

 

Sota els ceps, el sòl s'inclina i els pendents deixen aflorar les roques de llicorella laminades. Un laberint de pissarra fosca que obliga les arrels a aprofundir a la recerca d'aigua i nutrients; amén de la imperiosa necessitat d'una cura manual de la vinya.

 

 

 

En ‘Crònica de Porrera 1865’, Josep Simó i Serres, ja descriu el lloc com “una bona masia situada a tres quarts d'hora, del que ara és població”. El mateix autor revela el misteri després de l'origen del nom Mes de la Rosa. Segons l'autor, Rosa era el nom de l'esposa d'un antic propietari de mitjans del s. XVIII, que va embogir i “va calar foc a la casa i la va reduir a cendres”.


  

 

 

 

Mas de la Rosa Vinyes Velles 2016: El Vi

Mas de la Rosa neix buscant la singularitat de la petita vinya homònima. El resultat és el vi més heroic de Família Torres. “Des de fa anys, hem anat constatant l'enorme potencial d'aquesta vinya, ja que compràvem el raïm per a destinar-la al nostre vi Perpetual. La vinificàvem per separat i els lots sempre destacaven, així que en 2016 decidim elaborar un vi que procedís únicament d'aquest lloc”, assenyala Miguel Torres.

 

 

Mas de la Rosa 2016. Nascut d'una única vinya en propietat de velles carinyenes i garnatxes plantades fa 80 anys.

 

 

 

Ens trobem, inequívocament, davant un vi singular; davant la puresa expressiva d'un trosset de cel en la terra. Mes de la Rosa transmet una extremada finor i un estil fresc, respectant a l'essència fruitera, afavorit per la situació de la finca en una zona freda amb orientació aquest. “Aquesta orientació permet que el cicle de maduració del raïm sigui llarg i amb un ritme adequat, ja que durant l'estiu la vinya queda a l'ombra a partir de primera hora de la tarda, evitant la insolació directa en els rams.” Apunta l'enòleg responsable, Jordi Foraster. 


Mes de la Rosa, Vinyes Velles 2016 neix sota una molt limitada producció de 2059 ampolles destinades als millors restaurants gastronòmics de quinze països.

 

 

D’esquerra a dreta: Manolo Del Águila, antic propietari de Mas de la Rosa; Miguel T. Maczassek, 5ª generació de Família Torres; i Jordi Foraster, enòleg del vi i responsable del celler del Priorat.

 

 

 

Abraçat amb entusiasme i avalat per la crítica internacional, Mas de la Rosa Vinyes Velles 2016 ha aconseguit 94+ punts Parker i altres 94 de la revista especialitzada britànica Decanter.

 

 

 

Però la major satisfacció, com a família i com a celler, és preservar i cuidar d'una cosa molt més valuosa i irreemplaçable. La cultura de la terra, la puresa d'una expressió. Vida, al cap i a la fi.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't