CABERNET SAUVIGNON

La noble dama del Medoc gaudeix d’una gran reputació històrica. No en va, els principals varietals de l’univers vinícola participen de la seva essència i personalitat per a vestir les seves millors etiquetes.



Ànima de blues i carretera, esperit viatger i arrels que s’enterren en el profund de la història. Una melodia varietal que ressona en els ressons de les copes i calzes des de Plinio¹, quan aparentment també se la coneixia com biturica.


Lluny de la mera llegenda i la literatura còmodament assentada en l'inconscient col·lectiu de l'amant del vi, les raons que exhibeix lacabernetsauvignonper a reivindicar-se s'assenten sobre sòlids arguments: trobem en la seva fisiologia, potser, part del que permet a la varietat adaptar-se a diferents tipus de climes, contextos orogràfics i geogràfics: dedeborrament tardà, evita les temudes gelades primaverals. Les baies són de pell gruixuda i posseïdores d'una ràtio pell-polpa elevada, així com ser resistents a la podridura i els insectes.

[[{"fid":"19083","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":513,"width":770,"style":"height: 333px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Cabernet Sauvignon, a la finca Mas La Plana (DO Penedès), propietat de la Família Torres, en època de verema.

____________________

¹Gayo Plinio Segundo - Escriptor, científic, naturalista i militar llatí (23-79 dc)

D'aquesta manera, lacabernetsauvignonpart de la vella Europa per a estendre la seva influència pel Nou Món, Sud-àfrica i Oceania; perfilant-se amb diferents accents organolèptics. El paradigma varietal coincideix en baixos rendiments, vinstànnicsde cos cisellat, elegant, alçat i una elevada acidesa. Vins que abracen la letargia del roure i la solitud de la reducció complexa en ampolla.


No obstant això, existeixen certs sabors distintius comuns a tots els perfils de la varietat que varien de manera subtil en funció dels rigors climàtics:


Els sabors clàssics de lacabernetorbiten sobre un mantell de grosella negra fresca (climes temperats) que tornen en cirera i melmelada de grosella (climes càlids). A les regions més fresques les notes de grosella balancegen en equilibri amb un punt verd de record a pebrot, menta i cedre; eucaliptus i mentol.

[[{"fid":"19084","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":513,"width":774,"style":"height: 331px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Sala de vinificació Mas La Plana (Pacs del Penedès), propietat de Família Torres.

El que se significa com a axiomàtic és que lacabernetsauvignoncerca la fusta per a oferir-nos el seu millor i més complexa versió. La màgia d'un petó de 12 a 24 mesos de roure nou i la lenta maduració en ampolla accentuarà la magnificència estructural, sense excessos, tanins elegants i aromàtics, sensuals i una distintiva elegància de port aristocràtic.

Avui, Mas La Plana; la finca, les seves parcel·les i el vi, és hereu de la millor tradició enològica fruit de l'experimentació i l'experiència. Un enteniment de l'entropia varietal que ens ha portat a identificar subtils diferències entre parcel·les confrontants que enriqueixen i doten d'identitat a cada anyada d'un vi que ha transcendit temps i fronteres.

[[{"fid":"19085","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":542,"width":815,"style":"height: 333px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

La Finca Mas La Plana (DO Penedès), propietat de la Família Torres, en l’actual època de brotació.

Mas La Plana s'erigeix des d'un paladar vellutat, de taní càlid i suggeridor que sembla fer les vegades de lligam entre la fruita negra madura, les espècies del roure i una abraçada final de regalèssia i tòfona que conquesta i deixa amb ganes de més.



De Bordeus al món. Avui, lacabernetsauvignon no posseeix amo ni feu. Un bé cultural compartit de diferents perfils i profunditats.