VINS PER A UNA CALÇOTADA

Idees de maridatge
Febrer i març obren la veda per a una de les tradicions gastronòmiques més arrelades a Catalunya. Un patrimoni cultural que transcendeix el fet culinari i fa d'aquesta experiència una ocasió per a la trobada amb els nostres. Una mena de romanent atàvic: foc i aliment. Comunitat. Vida.
L'espetarrec de la brasa abraça aquesta varietat de ceba tan nostra, com també les graellades de carn que la solen acompanyar. Tanmateix, aquesta aliança imbatible ens planteja reptes pel que fa al maridatge.

Calçots a la brasa amb salsa romesco i una copa de vi negre.
- I és que hem de recordar que els calçots són rics en sofre, cosa que dificulta un maridatge estandarditzat o d'eficàcia provada. Aquesta classe d'aliments, com també els espàrrecs verds i les carxofes solen plantejar dificultats per se, i si a l'equació li sumem la salsa romesco, la dificultat «marital» augmenta.
- Si bé solem associar una calçotada amb el vi negre, hem de tenir en compte que aquesta idea enllaça més amb les diferents carns vermelles i botifarres a la brasa que als mateixos calçots. Aleshores, es tracta d'una missió impossible? No.

Menjar a base de carns a la brasa, maridades amb copa de vi negre.
Pel que fa als vins negres hem d'evitar aquells negres joves, d'acidesa marcada i/o massa tànnics. És preferible optar per vins de cos mitjà, d'envelliment parcial. Pel que fa a les varietats més adients, podem trobar aliades en les garnatxes, les ulls de llebre o les merlots.
Recomanem:
- Clos Ancestral Negre. El seu assemblatge varietal (la moneu ancestral, la garnatxa i la ull de llebre) fan d'aquest vi del Penedès una aposta guanyadora. La seva intensitat aromàtica vestida de fruita madura (confitura de gerd), aquest fons torrat i especiat, com també els seus tanins fins i elegants, fan del Clos Ancestral un maridatge envers els calçots del tot harmònic, orgànic. Natural.
- Igualment, el Celeste Crianza ens regala la millor tinto fino de la Ribera del Duero, per donar curs a un maridatge que acarona de la mateixa manera els calçots i les diferents carns.
Si optem per incloure vins blancs en el banquet, hem de procurar que aquests exhibeixin una estructura prima, vins de poc cos i poca criança. Aquí entren en joc la garnatxa blanca, la xarel·lo i alguns exemples de chardonnay, el comodí sempitern.

Copa de vi a l'aire lliure, al jardí del Restaurant Mas Rabell (propietat de Familia Torres).
Recomanem:
-
Clos Ancestral Blanc. El seu binomi varietal (la forcada recuperada i ancestral i la xarel·lo) són l'epítom d'allò que ha de ser un vi blanc del Penedès. Identitat 100 %.
-
Deliciós en nas, amb fresques notes florals i vegetals sobre un fons fruital (cítrics, pinya). En boca és viu, alegre, net i saborós. Un maridatge que ens interpel·la, una dialèctica envers la terra. Organicitat i harmonia una altra vegada.
I per als paladars més habituats i aventurers també podem disposar de vins rosats amb molt de cos, concentrats, amb garnatxes i trepats, pel que fa a la varietal. De la mateixa manera, el cava, els vins escumosos reserva, de bombolla fina i marcats per l'evolució en ampolla, poden sorprendre amb la seva frescor que ens renta el paladar entre mos i mos.
- En definitiva, aquestes són les nostres guies i recomanacions, però cal tenir en compte que en la subjectivitat també s'assenta la raó. Per tant, us animem a experimentar lliurement, sense embuts. Perquè, al cap i a la fi, aquesta experiència hedonista és la porta d'entrada a la connexió amb els nostres. La nostra gent. I aquí, no hi caben experiments.