Amenaces Climàtiques per la Vinya (I)

La vinya és una supervivent nata. La seva enorme capacitat d'adaptació la converteix en un dels cultius domèstics més antics de la història en els cinc continents. La coneixem, la respectem i ens dóna el millor de sí.
No obstant això, com qualsevol ésser viu, la vinya està sotmesa a les forces de la mare naturalesa; qui concedeix de la mateixa manera que castiga, en forma de gelades, vents, pluges torrencials i calamarsa.
Fred extrem: Les Gelades
²Excepte a l'estiu, les gelades es poden produir al llarg de la resta de les estacions; si bé les conseqüències per a la vinya varien en funció de la seva intensitat i del propi estat vegetatiu de la planta:
- Gelades de tardor: Poden causar molt de mal si es produeixen abans de la caiguda de la fulla.
- Les gelades d'hivern: Solen ocórrer entre l'època de la caiguda de la fulla i el primer desborrament¹; podent arribar a matar la planta si són molt severes.
- Gelades de primavera: Les més temudes i les més freqüents. Afecten durant i després del desborrament i produeixen danys importants que poden variar en funció de la regió i l'any.
_____________
¹Primera manifestació del creixement de la gemma; quan a la primavera les gemmes comencen a inflar-se, les escates protectores que les recobreixen s'obren i l'esborra apareix a l'exterior.
Gelades de Tardor
Els òrgans vegetals són danyats quan la temperatura descendeix dels -2,5 graus centígrads. Llavors les fulles s'assequen i cauen; els sarments s'agostegen de manera maldestre; i si la verema s'ha retardat, els pedicels gelats poden provocar la caiguda del raïm.
A la tardor, si la temperatura descendeix a -3,5 graus la pell del raïm s'asseca, afavorint l'aparició de la indesitjada podridura gris.
Sota aquestes circumstàncies, encara que no s'hagi completat la maduresa del fruit, convé veremar el més aviat possible després de les primeres gelades.
Gelades d’ hivern
Quan les temperatures descendeixen dels -10 graus centígrads poden danyar els gemmes i afectar al seu torn a braços i tronc. Si descendeix a -20 graus, la vinya pot arribar a aturar la seva activitat biològica i morir.
A les regions afectades pels hiverns més severs la planta és enterrada en la seva totalitat durant tota l'estació.
_____________
²Brot sense desenvolupar del sarment del cep. Brot del sarment. El nombre de gemmes productives sol estar limitat a les Denominacions d'Origen.
Gelades de Primavera
Tendeixen a produir-se quan s'acumula aire per sota dels 0 graus al nivell del sòl, congelant qualsevol indici de vapor que pugui haver a la superfície.
Els danys d'una gelada de primavera poden ser enormes, arribant a destruir tota una collita.
I és que el fred extrem pot matar els pàmpols i gemmes que acaben de brollar; de la mateixa manera, les primeres inflorescències es marceixen i s'assequen, impedint el desenvolupament del fruit.
Mètodes de prevenció
A les regions més propícies a patir els estralls de les gelades primaverals ha tres mètodes de protecció comunament utilitzats pels viticultors:
- Es pot optar per posar ventiladors davant d'una imminent gelada. La calor que generen aquests ventiladors crea moviments en l'aire que impedeixen que el fred es assenteix i congeli la base de la planta
- Els aspersors són una altra alternativa per evitar els efectes de les gelades de primavera. A mesura que es congela l'aigua, s'allibera una mica de calor latent en el teixit de la vinya que protegeix gemmes i pàmpols.
- Les torres de ventilació (com les que s'utilitzen en Cellers Torres) s'activen quan la temperatura arriba als 0ºC, sempre que la vinya estigui brollant, fet que sol esdevenir a l'abril. Les torres remouen l'aire perquè el fred no s'acumuli a prop de terra i pugui congelar els primers brots tendres.
[[{"fid":"12046","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":1944,"width":2592,"style":"height: 525px; width: 700px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Torre anti-gelades instal·lada a les vinyes de Cellers Torres.
La nostra experiència i el nostre coneixement envers la vinya i el seu desenvolupament, de vegades no n'hi ha prou perquè una collita sigui sana i productiva, especialment quan la naturalesa es manifesta en la seva indòmita i més agrest versió.
No podem evitar que la mare Terra segueixi el seu curs i afecti ocasionalment de "refredats". Però sí està a les nostres mans posar fre a un mètode de desenvolupament insostenible que està espletant els escassos recursos naturals del planeta.