8 curiositats sobre el món del vi
On se situa l'origen del vi?
Llegendes a part (certes o no) tot sembla indicar que és a Àsia Menor i Orient Pròxim on es té constància de les primeres vinyes, teoria recolzada per les restes fòssils trobades de Vitis Vinífera del tercer mil·lenni aC.
Constància per escrit es troba, per primera vegada, en l'Egipte dels faraons. També es té coneixement de vins elaborats a les illes gregues durant el primer mil·lenni aC. Sembla que d'aquí va passar a la part continental del país i posteriorment s'estendria de la mà de l'Imperi Romà per la conca mediterrània.
Per què s'embotella en diferents tipus de vidre?
Precisament per preservar-lo de la llum, ja que els diferents tons -transparent, verd, fosc ... - frenen diferents tipus de radiacions. Com a norma general, els blancs, rosats i negres joves s'embotellen en ampolles transparents, els que porten criança en verd, reservant els vidres més foscos per a vins de més guarda. Però com tot, no és una norma.
Quants raïms es necessiten per elaborar una ampolla?
Una ampolla de vi de 75 cl. requereix aproximadament d’un quilo de raïm per a la seva producció.
I parlant d'ampolles, ¿quina és la més antiga que es conserva?
Data del 350 d.C. i va ser trobada l’any 1867 dins de la tomba d'un noble romà. Es conserva a Das Historische Museum der Pfalz, a la ciutat alemanya de Speyer i té un to que qualsevol s'atreveix a tastar...
I el celler més antiga de la qual es té coneixement?
La troballa més recent és de 2013 i no només correspon a la més antiga, sinó a la més gran trobada fins al moment. Està en les ruïnes de la ciutat de Tel Kabri, situada al nord d'Israel, i en ella es van trobar fins a 40 grans atuells emmagatzemades, amb una capacitat total de 2.000 litres. L'anàlisi dels residus orgànics va portar a la conclusió que la vinificació de l'època afegia sabors com mel, menta, canyella o ginebre.
Sabies que es poden elaborar vins blancs a partir de raïm negre?
Alguns també són coneguts com blanc de noirs, aquests vins s'elaboren amb raïm negre però sense maceració de les pells, responsables de la coloració del vi negre. Aquesta tècnica s'utilitza especialment en l'elaboració de xampany, on s'empra la pinot noir.
De la mateixa manera, varietats blanques es troben presents en petites proporcions en vins negres de qualitat, com a la DOQ Rioja, on alguns porten un mínim percentatge de viura (macabeu) en la barreja.
Les vinyes d'Espanya es van reduir a la meitat per la fil·loxera
Una plaga que va assotar Europa i que va canviar per complet el seu mapa vitivinícola. Els primers indicis a Espanya daten del 1878, localitzat a Màlaga. El 1899 va aparèixer el primer brot a La Rioja. EL 1902 estaven afectades totes les vinyes de la Rioja Alta i dos anys després, la Rioja en la seva totalitat.
La superfície vitícola a Espanya era d'uns dos milions d'hectàrees abans de la plaga i va quedar reduïda a la meitat en els primers deu anys del segle XX.
“Que no te la den con queso”
Aquesta popular expressió, equivalent a "que no t'enganyin", també té la seva vinculació amb el vi. I és que el formatge fort és capaç d'enganyar els sentits, amagant els defectes d'un vi de poca qualitat. D’aquesta manera enganyaven comerciants a cellerers i cellerers a clients.
No obstant això, està empíricament comprovat que vi i formatge formen una excel·lent parella gastronòmica. Això sí, com tot maridatge té els seus trucs. Per exemple, com més piqui el formatge més dolç ha de ser el vi; vins blancs per a formatges tous d'intens sabor i negres per a formatges durs de sabor suau.
Per Gastronomistas.