7 CONSELLS PER GUARDAR EL VI

Si guardem les ampolles de vi a la cuina, al costat de microones o la nevera, hem de llegir urgentment aquest article.

Al vi cal mimar-lo i cuidar-lo bé, que reposi en un lloc adequat. És un ésser viu que evoluciona també en ampolla, que madura, així que cal ajudar-lo a que estigui en el seu punt òptim quan es destapi. Ens ho agrairà.

El més fàcil i efectiu seria tenir una vinoteca climatitzada a la temperatura ideal, però potser encara no s’hi ha pensat, o ens cal espai. O les dues coses. Aquí tenim alguns consells:

La llum

No és bo que li doni la llum directament. Les ampolles haurien d'estar en algun lloc fosc, sobretot a resguard de la llum solar; els raigs ultraviolats provoquen reaccions químiques en el vi i el poden acabar fent malbé. Les llum artificial, com a molt, pot esborrar una mica l'etiqueta.

La temperatura

És important que les ampolles no estiguin sotmeses a canvis de temperatura. Idealment haurien d'estar entre 10 i 15º de manera constant. A més temperatura accelera la maduració del vi que de normal. És a dir, que la seva vida 'útil' s'escurça. La cuina no és un bon lloc, ja que sol ser el més calent de la casa. A menys temperatura tampoc és bo, ni tampoc a la nevera, ja que la falta d'humitat pot assecar el suro, que s'encongiria, deixant passar micropartícules d'aire i bacteris que podrien danyar el vi. Per controlar la temperatura n'hi ha prou amb un termòmetre convencional.

La ventilació

Que estigui en un lloc sense llum, a temperatura constant i relativament baixa, no vol dir que estiguin tancades de forma hermètica. Hi hauria d'haver una mica de ventilació; així disminuïm la possibilitat que creixin fongs, i menys olors puguin contaminar el vi.

Les olors

El vidre d'una ampolla és impermeable a les olors, però cal vigilar no deixar-les a la cuina, per exemple, ni en altres llocs com l'armari on guardem el detergent i altres productes de neteja o químics.

La col·locació

Cal intentar mantenir-les en posició horitzontal. És bàsic que el líquid estigui en contacte amb el suro. Si s'asseca, com dèiem, el suro s'encongeix i deixa passar aire. Si porta tap de rosca (normalment per algun blanc) no tindrà aquest problema.

El moviment

Idealment seria que les ampolles romanguin quietes, evitant vibracions. Tampoc és bo tocar-sovint, així que es recomana tenir-les més o menys ordenades, si l'espai és limitat, per evitar posar i treure ampolles a la recerca de la qual es vulgui.

La humitat

Idealment seria que es conservés entre el 65% i el 80% d’humitat, perquè els suros es mantinguin en condicions òptimes, en termes d'elasticitat, evitant vessaments, filtracions d'oxigen o formació de fongs. Hi ha deshumidificadors per a això. Si no es pot assegurar aquest nivell d'humitat es pot recórrer al paper higiènic per retirar-la. Per contra, si l'ambient és massa sec, pot ajudar-nos un humidificador o, en absència d'aquest, omplir algun recipient d'aigua.

Amb tot això evitarem danyar el vi durant la seva guarda, però només hi haurà una manera de saber si ha funcionat: destapant-lo. Salut!