6 Vins negres per a principiants

El vi negre és el de major consum a l'estat espanyol. Però de vegades iniciar-se al món del vi amb els negres no és fàcil, cosa que succeeix sobretot entre la gent més jove. En aquest sentit, el comportament dels consumidors és diferent. En molts països, els sabors dels vins blancs o rosats resulten més propers per als que s'inicien en el vi, cosa que Espanya no passa perquè el prestigi social es relaciona amb el consum de negres, tot i que és una tendència que a poc a poc està canviant.

Potser la idea de fer tastar vins negres de llargues criances, carregats de fusta o en excés complexos no sigui la millor idea per nous paladars. De fet, una de les conclusions a les que arriben la majoria dels estudis realitzats és que el vi està considerat com una beguda complexa, massa seriosa i relacionada amb la gent gran.

Trenquem els tòpics i intentem acostar-nos a la nova generació de consumidors. Part de l'atractiu del vi és descobrir sabors nous, i també vins amb un valor afegit diferenciador com poden ser zones d'elaboració o varietats. L'origen i el tipus de raïm és un dels al·licients més habituals per consumir vins. Per la meva experiència en tasts amb persones que s'endinsen en el món del vi, l'entusiasme inicial de vegades es veu truncat pel desig d'entendre els vins abandonant una premissa fonamental: gaudir del vi sense més. Tot arriba al seu temps.

Hi ha molts tipus de vins negres, igual que moments per gaudir-los. No hem d'esperar a un dinar o sopar amb els amics per obrir una ampolla o beure una copa de vi. Abans de dinar, a mitja tarda, com a aperitiu... per què no?

Els vins joves, és a dir, sense criança en bóta, solen ser interessants per conèixer com són les varietats de raïm, només fruita, sabors primaris, sense maquillatge i fàcils de beure.

Aquesta és una selecció de sis tipus de negres que recomanaria a tots els que s'inicien en la degustació de vins per apreciar les diferències entre raïms, regions i estils sense més pretensió que gaudir copa en mà.

És una selecció basada en varietats, zones vitícoles i estils:

Garnatxa de Catalunya i Aragó

Una de les varietats més plantades al món i tradicionalment utilitzada en cupatges per la seva aportació de volum i grau alcohòlic, s'ha convertit avui en una varietat en alça. Aragó, Catalunya i el sud-est de França són les zones en les que està més estesa. Gaudiràs al percebre les diferències de la varietat segons la seva procedència perquè la garnatxa és un raïm especialment versàtil.

Mencía de Galícia

La Ribeira Sacra ofereix vins joves i de curta criança carregats de fruita vermella, violetes, frescos i amables en boca. Vins que et transportaran a una de les zones vitícoles més espectaculars del món a través dels sabors tan personals de la mencía. A la zona del Bierzo també trobaràs la mateixa varietat, així que pots comparar les diferències.

Syrah d'Austràlia

Tot i que el seu origen se situa al nord del Roine (França), és una de les varietats més internacionals. Produeix uns vins potents i intensos en aromes, cireres, herbes silvestres, regalèssia o oliva negra. La syrah australiana és molt diferent de la que podràs trobar a l'estat espanyol, així que serà un bon exercici d'aprenentatge.

Monastrell de Jumilla

Raïm i vi de marcat caràcter mediterrani. Es conrea fonamentalment en el llevant espanyol i també és una varietat important al sud de França (Roine), on es denomina Mourvèdre. El vi de Monastrell resulta en general sec, amb sensació de carnositat i aromes de fruita madura. Intenta tastar la varietat en una elaboració de curta criança i fins i tot sense bóta.

Pinot Noir de Borgonya

Una de les varietats més subtils i delicades que hi ha amb la qual s'elaboren els grans vins de Borgonya (França). Vins elegants amb aromes de cirera, violeta, notes balsàmiques ... Si ja has provat algun vi francès d'aquest tipus, et recomanaria algun del nord de Califòrnia, diferents però molt interessants.

Tempranillo de Rioja Alabesa

I per acabar, el raïm espanyol per excel·lència i una elaboració tradicional com és la maceració carbònica. Consisteix en macerar els raïms sencers dins del dipòsit abans de la fermentació alcohòlica. Els més reconeguts a Espanya són els elaborats a Rioja Alabesa, però no els únics. De colors vius i cridaners (violacis, porpres), aromes de fruita intensos (mores, maduixes, nabius) i suaus, frescos i lleugers en boca. Pura fruita.