5 Raons que fan de la cabernet la reina de les varietats




De fet, si n’haguéssim de triar només una per fer experiments enològics a la lluna, la nostra protagonista ocuparia les primeres posicions en les apostes.








1. UNA TOT TERRENY. UNA SUPERVIVENT. UNA CONQUERIDORA


Des de zones fredes com l'Illa Sud de Nova Zelanda, fins el càlid Líban, la cabernet sauvignon ha sabut adaptar-se a tota mena de climes.

Potser tingui a veure amb la seva genètica. Molts ampelògrafs defensen que la cabernet sauvignon neix d'un encreuament entre la sauvignon blanc i la cabernet franc. Bons gens, sens dubte.

1.2 Cinc apunts a peu de vinya:

- Varietat de baix rendiment.

- Els seus raïms no estan compactats en excés i la seva pell és molt gruixuda.

- La planta és resistent a la podridura i l'atac d'insectes.

- Desborra tardanament, el que fa que es redueixi la possibilitat dels danys causats per les temudes gelades de primavera.

ü La cabernet sauvignon i la chardonnay són les dues grans supervivents del pas de la fil·loxera.




1.3 La cabernet domina el món

Les potències productores

· França (Bordeus), Estats Units (Napa Valley), Austràlia (Coonawarra), Nova Zelanda (Hawke's Bay), Xile (Vall del Maipo), Itàlia.

Àmplia presència en barreges

· Espanya, Portugal, Sud-àfrica, Argentina

Sí, aquí també...

· Líban, Marroc, Israel, Hongria, Bulgària, Eslovènia

2. IDEAL PER L’ENVELLIMENT


La cabernet sauvignon és la varietat amb més i millor potencial evolutiu. Produeix vins tànnics, amb molt de cos i elevada acidesa, raons per les quals els llargs envelliments li senten d’allò més bé.

2.1 Aliada del temps

· En bóta i posteriorment en ampolla, la cabernet ens regala vins d'una elegant complexitat. La seva ferma estructura els pot mantenir vius durant dècades.

· Els sabors característics associats a llargues criances, inclouen:

• Fum

• Cafè

• Pebre

• Tabac

• Cedre

2.2 Aromes de joventut

En la seva joventut, la cabernet també exhibeix la seva elegant personalitat varietal. En funció de la seva procedència i del clima, ens mostrarà característiques distintives ben diferenciades:

Cabernets de climes freds:

• Notes herbàcies

• Menta

• Pebrot verd

• Cedre

Cabernets de climes temperats i càlids:

• Cirera negra

• Grosella negra

• Olives negres

• Melmelada de grosella

3. LA CABERNET A LES BARREGES


· La cabernet s'utilitza en infinitat de cupatges a tot el món. Aporta a les barreges taní i estructura, de manera que varietats menys tànniques, com la merlot, la cabernet franc o la ull de llebre, se’n beneficien. Tot i que també conviu de meravella amb varietats com la syrah o la sangiovese.

· És de les primeres varietats internacionals que es van admetre a les barreges realitzades per a l'elaboració de vins subjectes a rígides regulacions, com poden ser l'espanyola o la italiana. (D.O Penedès i Supertoscanos, per exemple).

4 - 5. LA PROTGANISTA DE ZONES I MARQUES MÍTIQUES


· El Médoc a Bordeus, Coonawarra a Austràlia, Napa Valley a Califòrnia o Mendoza a l'Argentina, -totes elles regions amb historial de qualitat-, enarboren la bandera de la cabernet.

· Recentment, a la Toscana (Itàlia) i el Douro (Portugal) s'estan elaborant vins magnífics que donen una nova dimensió a la varietat. Negres d'una profunditat sorprenent.

· A Espanya, Vega Sicília i Mas la Plana es vesteixen també amb la varietat que els ha portat a la fama internacional de la que avui gaudeixen.

Diferents, amb personalitats pròpies i característiques ben definides, però tots ells màxims exponents històrics dels vins de qualitat, i sempre amb la cabernet com a element comú.

Rafa Moreno