13 Consells per Escollir, Comprar i Conservar el Vi

Al restaurant
1. Deixar-se aconsellar pel personal, haurien de conèixer bé la seva carta de begudes...
2. Triar el vi recomanat pel restaurant. Generalment és la millor opció qualitat preu i el producte de més rotació.
3. Si ens deixen sols davant de la carta de vins: Busquem un vi que coneguem. Farà de referència i ens ajudarà a saber amb quin marge de preus es mou el restaurant. Amb aquesta estimació del preu del vi i del que volem gastar, podem acotar la nostra selecció.
4. L'elecció de la zona ens ajudarà a tenir una visió propera i general del caràcter del vi. A grans trets, heu de tenir en compte:
· Vi blanc de zona freda -> Aromes amb records a poma verda
· Vi blanc de zona càlida -> Aromes amb records a poma madura
· Vi negre de zona freda -> Aromes amb record a fruits vermells
· Vi negre de zona càlida -> Aromes amb records a compota
5. Elecció de l'anyada. L'anyada és un factor interessant ja que ens pot indicar millor el caràcter del vi. Segons l'estil de vi que vulguem, n’haurem de triar un amb més o menys criança. Tots són bons només cal saber què busquem. Com a referència:
· Vi jove: En general tendeixen a major acidesa, més expressió aromàtica i amb presència de més tanins.
· Vi amb criança: l'acidesa sol ser més equilibrada, una mica més subtils aromàticament. Més complexos , amb tanins ben integrats.
6. Elecció de les varietats. Tot i que és cert que depenent de la varietat de raïm ens aportarà més color, aroma, dolçor, taní ... és preferible triar el vi per la zona i pel tipus de vi (des d'un vi més sec a un més dolç, indistintament de la varietat ).
7. Després de demanar el vi: En el moment de la presentació del vi per part del cambrer, ens fixarem en l'anyada i l'estat de l'ampolla. Si ho aprovem, l'obriran i tastarem el vi, que donarem per bo sempre i quan ens sigui agradable.
8. Si el vi està en mal estat: En aquest cas demanem al cambrer que ho provi i ens doni la seva opinió. Si detecta que el vi, en efecte, està en mal estat, canviarà l'ampolla.
Al supermercat
9. En general, en els lineals de les botigues, ens trobem els vins agrupats per tipus i estils de vi, així com per zona i preu. De manera que ens resultarà fàcil trobar l'estil de vi que desitgem en funció de les nostres preferències.
10. El lineal d'ampolles al supermercat ens permet la proximitat, tocar i examinar el seu estat, llegir l'etiqueta i contra etiqueta. En elles podrem trobar la següent informació:
Nom del vi, elaborador, embotellador, zona d'origen, localitat, anyada, % d'alcohol, varietats de raïm, tipus de criança, descripció de la zona o celler, nota de tast.
A casa
11. Sempre que sigui possible comprarem el vi amb la suficient antelació per poder deixar descansar l'ampolla a casa ... Si no disposem d'armari per vins, el més aconsellable és deixar-lo en una zona sense molts canvis de temperatura i poca llum.
12. Vins que cal servir freds: Posar-los a la nevera un parell de dies abans perquè es vagin refredant. El recurs del congelador ha de ser l'última opció. És preferible utilitzar una glaçonera o un altre recipient amb gel, aigua, una mica de sal i amb l'ampolla oberta. Es refredarà millor i més ràpid.
13. Si no disposem de cap lloc per assegurar la conservació dels vins negres, sempre és millor deixar-los a la nevera i treure'ls un parell d'hores abans del servei. Recordeu que no convé fer servir la nevera sistemàticament i durant llargs períodes de temps. El tap es pot assecar i el vi es deteriorarà.