TOT SOBRE LA VERDEJO

La varietat blanca

CONTEXT GEOGRÀFIC I CLIMÀTIC

La gran majoria de denominacions d’origen de Castella i Lleó estan regades, de manera transversal, per la influència del gran riu Duero, fins a la seva desembocadura atlàntica a Porto. I és que per comprendre el vi s’ha d’entendre el territori.

 

El riu Duero i la localitat de Villafranca del Duero.

 

 

 

La regió ocupa la gran Meseta nord-occidental de la Península, on moltes de les seves vinyes freguen el cel a mil metres d’altitud. La duresa del clima continental (hiverns molt freds i estius calorosos) caracteritza les diferents zones vinícoles, i les gelades de la primavera són una amenaça temible.  

CONTEXT HISTÒRIC

Conreada a Castella i Lleó, les illes Canàries i Portugal, la verdejo és la varietat per excel·lència de la DO Rueda, on es fa servir en l’elaboració de vins des del s. XI, durant el regnat d’Alfons VI, quan una explosió demogràfica a la conca del Duero va repoblar la zona amb càntabres, vascons i mossàrabs. Aquests últims van ser els qui amb més probabilitat van introduir la varietat a la Península. 

 

 

Raïm verdejo, al seu hàbitat DO Rueda. 

LA VINYA, EL VI

La vinya brota de manera primerenca amb unes fulles orbiculars i uns carrassos petits, com les baies, envoltades d’un color groc verdós i sota una pell gruixuda.

 

Els vins elaborats amb verdejo es caracteritzen per una gran intensitat aromàtica, cos, una bona acidesa, golosos i glicèrics, amb aquell record herbaci tan propi que dota el vi d’un característic toc amarg, que n’amplia l’espectre d’expressivitat. 

CELESTE VERDEJO

La finca i el celler de Pago del Cielo a Rueda estan situats al municipi de Villafranca del Duero, al marge esquerre del riu, d’una gran amplada i cabal i on es troben els primers contraforts de la vall, que fan dels seus suaus vessants i bells meandres un lloc d’una bellesa ondulant i viva. 


Celeste Verdejo és un vi de tall modern i copa fàcil. Prové de vinyes pròpies en vessants propers al riu Duero, la ubicació, l’orientació i els sòls pedregosos dels quals accentuen l’expressivitat de la verdejo i doten el vi d’una complexitat més gran. És un verdejo 100 % de la DO Rueda.
 

Celeste Verdejo (DO Rueda)


 

 

En el Celeste Verdejo la influència fluvial de perfil septentrional ens regala un vi daurat i brillant, d’una acidesa excel·lent, que sedueix des del nas varietal que apunta a fonoll i ametlla verda, a cítrics i a l’ànima despullada de la flor blanca. Carnal i golós, es prolonga durant la llarga longitud de boca. A més, disposa de la certificació V-Label, apte per a vegans, per la qual cosa no s’ha utilitzat cap element d’origen animal per produir-lo. 

Els rigors del clima continental; la influència del Duero i certa reminiscència atlàntica; l’altitud de les vinyes; la bellesa del paisatge; la fermesa i l’alegria de la seva gent; història i cultura i un llegat experiencial envers la vinya mil·lenària que manté un peu en el passat per projectar-se al futur.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't