PIRENE

Origen ancestral, reconeixement d’avantguarda

La varietat ancestral pirene, arrelada a la finca de Sant Miquel de Tremp, al pre Pirineu català, és un dels dotze vins que més impressionaven al prestigiós crític de vins de el New York Times, Eric Asimov, d'acord amb l'article 'Our Critic' s Best Wine Moments of 2019 ' (anglès), pel seu interès enològic i la seva capacitat per afrontar el canvi climàtic. "


 

Així, en ocasió del recent reconeixement, desgranem les particularitats que han fet de la pirene vinificada, un dels destacats de Mr. Asimov en el seu viatge a la recerca de les millors elaboracions de el món.

 

 

 

Pirene, una llar a les alçades

La comarca de Pallars Jussà, a la província de Lleida, situada a la part més septentrional de la DO de Costers de Segre, és avui una petita gran desconeguda. Aquí, la varietat es cultiva a la finca que Família Torres posseeix a Tremp, al Pre-Pirineu català, a 950 metres d'altitud.

 

Vinyes de Sant Miquel (Tremp), on es cultiva la varietat pirene.

 

 

Les condicions climàtiques s'emmotllen a les pròpies dels climes continentals, sumant la influència de la proximitat dels Pirineus. Parlem d'un clima sec, amb presència de llocs sota condicions extremes, amb mínimes sota zero a l'hivern i màximes que freguen els 40 graus centígrads a l'estiu.

 

 

Família Torres segueix impulsant, amb il·lusió, el projecte de recuperació de varietats ancestrals; un viatge vital entre l'arqueologia i la viticultura, que contribueix a recuperar el nostre patrimoni vinícola i la seva identitat oblidada.

 

 

 

Pirene 2018: El Vi

Per Asimov, "els grans vins creen records; deixen impressions per reflexionar i històries per explicar".

 

Eric Asimov, en la seva visita el passat mes de maig, amb Miguel Torres Maczassek, a Tremp (Pre-Pirineu). El crític de vins es va interessar pel passat, present i futur del celler, amb especial atenció als projectes de canvi climàtic.


 

 

 

Asimov descriu a Pirene 2018 com un vi "brillant i vivaç, fresc, floral i herbaci, deliciós i refrescant" i es pregunta per què aquesta varietat havia estat descartada durant tant de temps.


 

 

 

La varietat és posseïdora d'una càrrega colorant elèctrica, brillant i preciosa, amb un alt nivell de tanins. En nas exhibeix fruita vermella, seductora i viva, notes florals i herbàcies amb un toc especiat que genera una mena de organicitat estructural molt expressiva. El pas per boca és elegant i sorprèn per la seva textura i finor, d'una frescor viu i intens que acompanya fins al final.Asimov va visitar les vinyes de Família Torres el passat mes de maig per conèixer com s'està adaptant el celler familiar a el nou escenari climàtic, així com la seva contribució per reduir les emissions de CO2, que posteriorment va recollir en l'article 'Freshness in a Changed Climate: High Altituds, Old Grapes ' (anglès). Les vinyes d'alçada i les varietats ancestrals són dues de les mesures amb què Família Torres preveu afrontar les altes temperatures i la sequera que ocasionarà el canvi climàtic.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't