MONEU

25 octubre 2017

2014, 2015 i 2016 s'han significat com els anys més calorosos de la història des que es registra la temperatura mitjana anual. I 2017 sembla ser continuador d'aquesta tendència al progrés alça que no fa sinó referendar de manera tangible les conseqüències del calent global i la seva incidència per a la vinya en particular i l'agricultura en general.


No obstant això, la vinya comparteix amb el ser humà una sorprenent capacitat d'adaptació a nous contextos climàtics. La seva biologia és una màquina perfecta capaç d'alterar el seu metabolisme davant la detecció d'una sequera imminent, sent capaç d'accelerar o reduir el seu fenol i/o vegetació madur.


D'aquí que gran part de la importància del projecte de recuperació de varietats ancestrals radica en la idoneïtat d'aquestes davant un escenari climàtic canviant.

Moneu no només mostra un potencial enològic de primera, sinó que a més té una resistència innata a la sequera, característica inherent i pròpia de la nostra terra.

[[{"fid":"11256","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":378,"width":416,"class":"media-element file-default"}}]]

Raïm de la varietat negra moneu

En l’aspecte enològic és important treballar aquestes noves varietats amb suma delicadesa i la menor interferència possible en el desenvolupament dels seus precursors aromàtics. És per això que la verema es realitza a mà, s'utilitzen llevats neutres, les maceracions són curtes i les criances, sempre parcials, es porten a terme en roure de segon ús, amb el menor aportació possible organolèptic.


"Estem construint un pont que ens permeti recuperar el patrimoni vitivinícola dels nostres avantpassats. Amb aquestes varietats podrem fer vins que recuperin la nostra història, vins únics, basats en la singularitat i l'autenticitat ".

Miguel Torres Maczassek, director general de Bodegas Torres

MONEU. La troballa.

Varietat retrobada prop de Querol el 1998, a la comarca de l'Alt Camp, dins la DO Penedès, i sotmesa a un llarg i exhaustiu procés de recuperació. L'èxit en la reintroducció experimental d'aquesta varietat en la vinya del Penedès, duta a terme l'any passat per mitjà de la tècnica del re-empelt, i la bona adaptació al terreny permetran a l'equip tècnic vinificar la collita d'aquest any i ratificar així l'interès enològic que ha demostrat tenir la varietat en proves a petita escala realitzades amb el raïm plantat a la finca experimental de l'Aranyó (Lleida).

  • El seu nom fa referència al "Coster de Moneu", situat al sud de la mateixa població.

  • Varietat molt resistent a la sequera que avui la Família Torres conrea de manera experimental a la seva finca lleidatana de l'Aranyó, a la comarca de les Garrigues.

  • El2016 es va re-introduir, també de manera experimental, al Penedès, lloc d'on és originària, concretament a la finca del Castell de la Bleda, situada al municipi de Santa Margarida i els Monjos.

  • El raïm s'ha collit per primera vegada al Penedès a finals de setembre, després d'una maduració pausada (altres varietats van madurar excessivament de pressa i es van veremar 10 dies abans del que és habitual)

[[{"fid":"11257","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":351,"width":1574,"style":"width: 750px; height: 167px;","class":"media-element file-default"}}]]

MONEU. Dades a la vinya.

  • Brotació: Finals de març
  • Maduració: Finals de setembre
  • Port: Erecte
  • Superfície: 4,5 Ha


MONEU: Et seduirà si…:

  • Aprecies l'essència varietal d'un vi.
  • Creus que el present i futur del vi es recolza en la identitat i l'expressivitat de la seva joventut.
  • T’apassionen els vins que conviuen en un món de fruita fresca.