LA VID[A] EN ALÇADA

Vins del fred

A les vinyes d'altura, vinculades als metres als que es troben sobre el nivell de la mar, la variació de les condicions climàtiques té la seva incidència en les elaboracions. El binomi altitud-temperatura marca decisivament el cicle de maduresa del raïm que, atenent-se d'una major amplitud tèrmica, ofereix als vi una personalitat distintiva i molt particular. 

Vinyes i parcel·les privilegiades ubicades en algun lloc entre el cel i la terra. Els Tossals (DOQ Priorat), Fompedraza (DO Ribera de Duero) o Sant Miquel (DO Costers de Segre) acaricien les estrelles mentre descansen bressolades a terra.

 

 

Els Tossals (DOQ Priorat), propietat de Familia Torres

  

Des d’allí, les estacions porten unes diferències més accentuades entre si, i s'estableixen les condicions per a l'enllumenament i posterior desenvolupament del cicle vegetatiu. Per cada 100 metres d'ascensió, la temperatura descendeix uns 0,65ºC de mitjana.

 

El contrast tèrmic acusat permet que el ritme de maduració del raïm recorri el seu camí vital de manera més lenta. Una mena de 'arrancar i parar’ que activa el desenvolupament de sucres del raïm durant el dia i s'atura durant la freda nit, allargant així el seu cicle.

 

 

Vinyes de Fompedraza (DO Ribera del Duero), propietat de Familia Torres

  

La complicitat Cel-Terra, Dia-Nit, es manifesta en Celeste, del celler de Pagos del Cielo (DO Ribera del Duero), a gairebé 900 metres d'altitud, on les vinyes de tinto fino (o ull de llebre) s'han acomodat a les temperatures extremes de la regió, adquirint una personalitat distintiva que no necessita de mescles varietals.


 

L'efecte galopant del canvi climàtic obre a elaboradors i viticultors la possibilitat de noves zones de cultiu més fresques, per intentar controlar més el cicle de maduració i evitar desequilibris durant el desenvolupament dels processos vitals de la planta.

 

 

Vinyes de Sant Miquel (Tremp), propietat de Familia Torres

 


 

Sens dubte, la recerca de parcel·les i vinyes en altitud suposa un repte per als elaboradors. Vins del fred, destinats a prevaler i projectar al món el millor que hem d'oferir: la nostra terra i el nostre vi.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't