EL PATRIMONI MATERIAL DE LA VINYA (I)

Purgatori: Herència monàstica

Castells i ermites, muralles mil·lenàries i velles finques romanes vesteixen de vetusta pedra i solemne estoïcisme davant el pas del temps a les vinyes que ens van veure néixer com a elaboradors.

 

Un llegat material la gènesi ens retrotrau als primers pobladors; antigues civilitzacions i ordes religiosos; pioners tots en la identificació de les parcel·les idònies per al cultiu de la vinya.

 

Història viva que ens contempla

 

Sota aquestes premisses i context, la Família Torres hem acabat recentment la construcció del celler Purgatori; el nostre nou celler a Costers del Segre, situat a l'històric mas de l'Aranyó del s. XVIII, a les Garrigues (Lleida). Purgatori referma el projecte de la família en aquesta zona de llarga tradició vitivinícola, iniciada fa gairebé vint anys amb l'adquisició d'una finca de 870 hectàrees.

 

Barricas Bodega PurgatoriPurgatori Interior

 

Amb l'objectiu de recordar als monjos de Montserrat que van habitar el lloc a partir de l'any 1770, el celler connecta amb l'antiga cava subterrània on els seus primers residents elaboraven i guardaven el seu vi. Una connexió que transcendeix el temps del que ocupar-se’n i preocupar-se’n. D’aquí que també se n’hagi rehabilitat part de l’edifici històric annex, fent de l’antic menjador dels monjos una sala de tastos, carregada d’història i coneixement. Purgatori se suma així a les finques històriques de la Família Torres.

 

“Amb aquest nou celler, recuperem el passat vinícola d'aquesta històrica finca, en la qual durant molts anys s'havia elaborat vi. Volem retre homenatge a tots aquells que ens van precedir en aquest lloc, i en especial als primers habitants, els monjos que van saber veure el potencial vinícola d'aquesta terra”. 

Miguel Torres Maczassek

 

 

 

El passat mes de juny vam obrir per primera vegada les portes a un petit grup de persones, amb les que vam poder visitar el celler i fer un petit tast, amb Josep Sabarich (enòleg i responsable del celler) i Miguel Torres Maczassek, del vi Purgatori en les seves últimes 2 anyades, a més d'un altre vi elaborat a partir d'una varietat ancestral recuperada, conreat a la mateixa vinya de l'Aranyó.

 

És la nostra responsabilitat com a celler mantenir i rehabilitar tal riquesa patrimonial; gestionar-la com un eix vertebrador del territori; la d'una nova vida útil i procurant una major accessibilitat a ella; un actor dinamitzador de la regió, un element d'integració que dóna vida al territori i que se serveix de la convergència social per projectar-se al món des del talaia de la història.

Accedeix als comentaris

Per deixar comentaris has d'estar registrat i iniciar sessió

Inicia sessió o registra't